Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities incearca sa redevina lider de piata printr-o platforma destinata speculatorilor

Alexandru Ioan, seful diviziei de retail in cadrul KBC Securities

Alexandru Ioan, seful diviziei de retail in cadrul KBC Securities

26.05.2010, 23:41 42

Societatea de brokeraj KBC Securities, controlata de grupulfinanciar belgian omonim, se bate cu brokerii autohtoni pentrusegmentul de retail prin lansarea primei platforme detranzactionare pentru speculatori, dupa ce a pierdut primul loc intopul intermediarilor pe Bursa.

Pe fondul activitatii reduse a fondurilor de investitii,principalii clienti ai KBC Securities, societatea de brokeraj afacut primii pasi spre atragerea micilor investitori in toamnaanului trecut, cand a lansat platforma de tranzactionare uTrade,oferind in prezent acces la peste 20 de piete de capital dinEuropa, Statele Unite ale Americii si Canada. Recent KBC a facutinvestitorilor disponibila tranzactionarea si pe bursa dinViena.

"Alegerea pietei austriece drept a 23-a piata strainadisponibila online pe platforma uTrade este o optiune fireasca,avand in vedere legaturile economice puternice existente in Romaniasi Austria. Cum investitorii de retail sunt foarte activi in piata,in a doua jumatate a anului vom lansa o noua platforma pentruinvestitorii care tranzactioneaza de mai multe ori pe zi", a spusAlexandru Ioan, seful diviziei de retail in cadrul KBCSecurities.

Printre societatile locale de brokeraj care intermediazatranzactii pe bursa vieneza se numara si BT Securities, Estinvest,Tradeville.

Indreptarea atentiei spre segmentul de retail are loc inconditiile in care firma de brokeraj a pierdut pozitia de cel maimare intermediar. In 2008, KBC Securities era cea mai mare casa debrokeraj dupa volumul tranzactiilor intermediate pe Bursa de ValoriBucuresti, cu tranzactii in valoare de aproape 2 mld. lei, pentruca in 2009, odata cu retragerea fondurilor straine de pe piatalocala si cu intensificarea activitatii investitorilor autohoni, sacoboare pe locul al cincilea cu un volum al tranzactiilorintermediate de 913 mil. lei. In 2010, fondurile straine continuasa aiba o prezenta modesta pe piata locala, facand circa 20% dintotalul tranzactiilor, astfel ca brokerii de KBC Securities ocupalocul al treilea cu un volum al tranzactiilor intermediate pe bursade 740,8 mil. lei in primele patru luni.

"Investitorii din Europa Centrala si de Est sunt mult maiorientati catre tranzactii de tip speculativ, pe termen scurt detimp, spre deosebire de cei din Belgia care sunt adeptii strategiei"buy and hold". O alta trasatura a investitorilor centrali siest-europeni este ca se uita la cum evolueaza pieteleinternationale, insa investesc preponderent local", a conchisPatrick Vande Kerckhove, director general al diviziei de retail dincadrul firmei KBC Securities din Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO