Burse - Fonduri mutuale

Jurnal bursier, 2 octombrie 2020: Investitorii, între corecţia ex-dividend a Băncii Transilvania şi evenimentele de peste ocean

Jurnal bursier, 2 octombrie 2020: Investitorii, între...

Autor: Tibi Oprea

05.10.2020, 00:01 494

Bursa americană a deschis şedinţa de tranzacţionare de vineri pe minus la vestea că preşedintele Donald Trump şi soţia sa Melania au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Ulterior, indicii americani şi-au redus din pierderi, afişând la ora 18.00 (ora României) scăderi de 0,7% (Dow Jones), 0,8% (S&P 500) şi 1,2% (Nasdaq Composite), potrivit datelor agregate de ZF de la MarketWatch.

Şi contractele futures americane scădeau cu 2%-3% la deschiderea şedinţei de pe Wall Street, pentru ca la ora 18.00 (ora României) acestea să-şi reducă din pierderi. Astfel, Futures pentru Dow Jones figurau cu un minus de 0,8%, pentru S&P aveau o scădere de 0,8%, iar pentru Nasdaq Composite figurau cu minus 1,5%.  Sentimentul negativ din pieţe a fost determinat şi de raportul final privind ocuparea forţei de muncă din SUA, dinaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, care a arătat o creştere a gradului de ocupare mai redusă în septembrie decât se aştepta.

Trendul negativ s-a extins şi în pieţele europene, unde indicele german DAX a închis şedinţa în scădere cu 0,8%, indicele francez CAC 40 a scăzut cu 0,6%, indicele londonez FTSE 100 a avut un minus de 0,3%, indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano s-a depreciat cu 0,6%, iar indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 0,2%. La BVB ziua a fost marcată de corecţia ex-dividend la Banca Transilvania, ceea ce a trimis societatea pe primul loc în topul lichidităţii.  Acţiunile băncii au scăzut vineri cu 5% după ce investitorii au realizat tranzacţii de 12,5 milioane de lei, adică circa un sfert din rulajul total, potrivit calculelor realizate de ZF. Pe 14 octombrie va fi ex-date pentru acţiunile gratuite în raport de 10:100 ce urmează a fi distribuite investitorilor începând cu 16 octombrie. 

Indicele principal BET a scăzut cu 1,34%, pe fondul deprecierii acţiunilor Băncii Transilvania, BRD (minus 1,38%) şi Purcari (minus 0,92%). La polul opus, acţiunile Sphera Group s-au apreciat cu 3,5%, cele ale Alro Slatina au crescut cu 1,8%, iar acţiunile Electrica au urcat cu 0,93%. Bursa de la Bucureşti mai are de recuperat astfel 11% pentru a ajunge la valoarea de la începutul anului. Tranzacţiile cu acţiuni, în valoare de 46,5 de milioane de lei, au fost sub media acestui ani şi în scădere cu 35,2% faţă de sesiunea de joi, arată calculele realizate de ZF. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Banca Transilvania, OMV Petrom (8,6 milioane lei) şi BRD SocGen (7,4 milioane lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO