Burse - Fonduri mutuale

Jumatate de victorie pentru actionar: Pragul la SIF-uri nu va fi eliminat, dar va fi majorat la 5%

Jumatate de victorie pentru actionar: Pragul la SIF-uri nu va fi eliminat, dar va fi majorat la 5%
22.09.2009, 17:41 32

Comisia de buget-finante din cadrul Senatului a cerut ieriintroducerea unui amendament la proiectul legislativ de eliminare apragului de detinere al SIF-urilor prin care cere majorareapragului la 5% fata de 1% cat este in prezent.

Proiectul a fost avizat mai apoi in noua forma de Comisiajuridica si cea pentru buget-finante din Senat. Urmatorul pas estediscutarea proiectului in cele doua camere ale Parlamentului, primadata in plenul Senatului si mai apoi in Camera Deputatilor,procedura care este estimata sa inceapa in maxim o luna dezile.

Lobby-ul realizat de sefii SIF-urilor la Comisia debuget-finante pare astfel ca a dat rezultate, in prezentdiscutandu-se doar de o extindere a pragului de detinere la 5%, inloc de o eliminare completa a restrictiilor de detinere, asa cum aupropus in prima faza initiatorii proiectului. Totusi sefii SIF nuvad rezultatul de ieri ca o victorie.

"Limitarea dreptului de vot la 5% nu este o victorie. Un nivelde 5% pentru pragul de vot este mare pentru ca pe la adunarilegenerale vin actionari ce detin 20-25% din drepturile de vot sidaca acestia cumpara actiuni sa voteze pot sa decida ce vor ei",spune Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.

Stirea a fost primita cu entuziasm de investitorii din piata,care au ridicat cotatiile SIF-urilor cu peste 4%. Pe parcursulsedintei de ieri indicele BET-FI a atins un nou maxim pentru acestan, de 25.800 de puncte, dupa ce in ultima saptamana dadea semne deoboseala.

"Proiectul a fost la Comisia de buget-finante si aceasta a cerutun amendament pentru limitarea detinerilor cu un prag de 5%", spuneOvidiu Marian, senator PD-L si initiator al proiectuluilegislativ.

Daca proiectul va fi implementat, actionarii vor avea ladispozitie 60 de zile de la intrarea in vigoare pentru a modificalimita de detinere in statut, in caz contrar statutele SIF-urilorurmand sa fie modificate de drept.

In cadrul Comisiei juridice, s-au purtat discutii aprinse,presedintele acesteia, Toni Grebla (PSD), parasind sala inainte devot, dupa ce ceruse anterior amanarea acordarii unui aviz in cazulproiectului, potrivit Mediafax.

El sustinea ideea ca prin lege sa li se dea posibilitateaactionarilor sa hotarasca pe cont propriu marirea pragului dedetinere a actiunilor la 3% sau la 5%, considerand ca nu este dedorit ca statul sa intervina in statutul pe care actionarii l-auadoptat intr-o adunare generala.

Sefii de SIF au criticat intens initiativa, spunand ca afecteazagrav interesele actionarilor minoritari, dupa ce au publicat maimulte liste cu actionari presupusi ca actionand concertat cedetineau cumulat pachete de peste 1% din capital. Astfel, in cazulunei eliminari a pragului, cei cu detineri mai mici ar fi fostdezavantajati, spuneau ei.

De cealalta parte, proiectul s-a bucurat de sustinere din parteainvestitorilor din piata, a brokerilor, precum si areprezentantilor Bursei de Valori Bucuresti.

In luna iunie, un grup de 16 senatori si 3 deputati a semnat oinitiativa legislativa care propunea eliminarea pragului dedetinere la SIF-uri.

Initiativa a venit dupa ce la adunarile generale ale SIF-urilordin luna aprilie, care vizau printre altele alegerea presedintilorcelor cinci societati de investitii financiare, au fost luate maimulte decizii care limitau arbitrar drepturile de vot ale unoractionari, pe motiv ca acestia ar controla in mod concertat peste1%.

In urma scandalului, sefii de SIF s-au ales cu zeci de procesecare cer suspendarea si anularea deciziilor luate la adunarile dinaprilie ale actionarilor, procese ce s-ar putea intinde pe o duratade cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO