Burse - Fonduri mutuale

Joi euforică pe bursă: SIF-urile au zburdat cu 15%, iar rulajele au atins niveluri record

Joi euforică pe bursă: SIF-urile au zburdat cu 15%, iar rulajele au atins niveluri record

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

16.12.2011, 00:06 688

"Cu siguranţă free-floatul va scădea într-o primă fază, dar pe măsura creşterii preţului vor deveni interesante vân­ză­rile acţiunilor rezi­dua­le de la SIF-uri, acele pachete de cinci, zece acţiuni pe care le au milioane de persoane din România. Aceştia vor asigura lichidi­ta­tea viitoare a pieţei", a afirmat Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au fost suspendate de la tranzacţionare timp de aproape două ore la începutul sesiunii în aşteptarea votului din Camera Deputaţilor asupra proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere.

Chiar la revenirea la tranzacţionare, la ora 11:50, cotaţiile au urcat cu 15% şi au rămas pe creştere accelerată până la 12:05, când limita de variaţie a fost extinsă la 25%. Cea mai accelerată creştere a fost de 19,43% şi a fost înregistrată în jurul orei 12:15.

Ulterior, odată cu introducerea unor noi ordine de vânzare, ritmul puternic ascendent a încetinit uşor, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au crescut semnificativ.

La finalul şedinţei, acţiunile SIF-urilor înregistrau creşteri cuprinse între 1,98% şi 14,73%. Operaţiunile cu aceste titluri cumulau 39,96 milioane lei (9,2 milioane euro), acoperind astfel 64% din lichiditatea pieţei.

Evoluţia acţiunilor SIF-urilor a influenţat vizibil linia indicelui BET-FI, acesta avansând cu 10,06%. Ascensiunea indicelui a fost frânată de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu numai 1,2%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,11%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au urcat indicele BET-NG cu doar 0,05% peste nivelul de miercuri.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 3,87%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Rulajul total pe segmentul de acţiuni a fost de 62,09 milioane lei (14,29 milioane euro), de patru ori peste valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de miercuri, de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 14,69 milioane lei, iar preţul a avansat cu 1,2%, la 0,423 lei. Cu excepţia acţiu­nilor SIF-urilor, majoritatea titlurilor din piaţă au înregistrat volume reduse de transfer, însă decizia ridicării pra­gului a avut impact şi pe alte acţiuni, cum ar fi titlurile produ­cătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) şi titlurile firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK).

Cele două companii deţin portofolii semnificative de acţiuni la SIF-uri, astfel că investitorii se aşteaptă ca decizia de astăzi să aibă un impact pozitiv asupra activelor. Imediat după decizia din Camera Deputaţilor, acestea au afişat creşteri spectaculoase, de până la 23,7%.

Până la finele sesiunii, acţiunile şi-au temperat însă din câştiguri, astfel că acţiunea Biofarm a rămas cu un avans de 6,38%, iar titlurile SSIF Broker au închis în creştere cu 6,31%.

Directorul general al SSIF Broker consideră că toată piaţa va avea de câştigat în urma acestei măsuri, iar prin scumpirea unor acţiuni cele care rămân în urmă vor intra în atenţia speculatorilor şi vor creşte şi ele în valul următor.

Chiş a mai spus că va exista posibilitatea investirii unor sume de ordinul sutelor de milioane de euro, pe acţiuni lichide.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 1,8%. Bursele din Polonia, Croaţia şi Slovenia consemnau însă corecţii cuprinse între 0,2% şi 1%.

O ZI DE FOC

  • După revenirea la tranzacţionare, acţiunile celor cinci SIF-uri au decolat cu creşteri de 15%, pentru ca pe parcursul şedinţei avansul să se mai tempereze.

  • La finalul şedinţei, acţiunile SIF-urilor înregistrau creşteri cuprinse între 1,98% şi 14,73%. Evoluţia acţiunilor SIF-urilor a influenţat vizibil linia indicelui BET-FI, acesta avansând cu 10,06%. Ascensiunea indicelui a fost frânată de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu numai 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO