Burse - Fonduri mutuale

Jim Chanos, investitor care pariază pe scăderea preţului acţiunilor, a câştigat 100 mil. $ din prăbuşirea Wirecard. „Dacă eşti un shorter fundamental, cazul Wirecard este un clasic“

Jim Chanos, investitor care pariază pe scăderea...

Autor: Liviu Popescu

27.07.2020, 16:20 2316

Jim Chanos, 63 de ani, preşedinte şi fondator al companiei de investiţii Kynikos Associates, şi unul dintre cei mai cunoscuţi investitori care pariază pe scăderea preţului acţiunilor, adică un short seller, a câştigat 100 de milioane de dolari de pe urma prăbuşirii procesatorului german de plăţi Wirecard.

„Dacă eşti un short seller fundamental, atunci cazul Wirecard este unul clasic”, spune Chanos într-un interviu pentru cotidianul britanic Financial Times. „Cuvintele la modă, numerele care nu aveau sens, modelul de afaceri care aparent nu avea sens”, continuă Chanos. Jim Chanos a deschis poziţiile short la Wirecard anul trecut şi a crescut pariul după ce Financial Times a publicat în octombrie 2019 documente care arătau că profiturile la filialele cheie ale Wirecard au fost umflate în mod fraudulos şi că numele clienţilor furnizate auditorului EY nu existau. Practic el a pariat că acţiunile Wirecard se vor diminua, ceea ce s-a şi întâmplat.

Jim Chanos, cunoscut în cercurile de investitori pentru că a anticipat prăbuşirea gigantului energetic american Enron în urmă cu aproape două decenii, spune că un semn suplimentar că „ceva a fost foarte greşit” la Wirecard a venit la sfârşitul lunii aprilie, când procesatorul de plăţi a anunţat că un audit al KPMG nu a reuşit să combată unele acuzaţii ale ziariştilor de la FT cu privire la nereguli contabile.

Luna trecută, Wirecard şi-a cerut intrarea în insolvenţă după ce a admis că suma lipsa de 1,9 miliarde de euro probabil „nu exista”. Markus Braun, fost director general, a fost acuzat săptămâna trecută de procurorii din Munchen că a comis o fraudă multianuală. El a negat orice infracţiune. În România, la decembrie 2019, fondul de pensii NN avea 130 mil. lei investite la Wirecard. Ulterior administratorul fondului a anunţat că a lichidat participaţia în luna mai din 2020.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO