Burse - Fonduri mutuale

Iulian Cîrciumaru, Preşedinte Holde Agri Invest: Foarte puţini jucători din sector sunt listaţi şi avem o transparenţă asupra lor, însă când rezultatele se vor vedea per total economie în privinţa sectorului, rezultatele ar putea fi destul de mixte în România

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2022

Iulian Cîrciumaru, Preşedinte Holde Agri Invest: Foarte...

Autor: Mircea Nica

25.10.2022, 14:41 227

Aşteptările Holde Agri Invest privind rezultatele sectorului agricol din România sunt că vor fi destul de mixte, iar anul viitor va depinde de cum vor evolua preţurile la energie din cauza impactului destul de important pe care îl are în acest sector, a spus Iulian Cîrciumaru, preşedinte Holde Agri Invest, în cadrul Conferinţei ZF Piaţa de Capital 2022.

“Anul acesta a fost unul mixt pentru jucătorii din agricultură, cel puţin din zona de producţie. În ceea ce priveşte Holde, suntem mulţumiţi de rezultate. Din punct de vedere al cantităţii probabil vom ieşi uşor sub buget, însă categoric preţurile au compensat cu mult rezultatele cantitative de anul acesta. Foarte puţini jucători din sector sunt listaţi şi avem o transparenţă asupra lor, însă când rezultatele se vor vedea per total în privinţa sectorului, mă aştept să vedem rezultate destul de mixte în România. Anul viitor depinde foarte mult cum vor evolua în continuare preţurile la energie”, a explicat Iulian Circiumaru.

Ce a mai spus Iulian Cîrciumaru, Preşedinte Holde Agri Invest:

Inflaţia de aici vine, din preţul materiilor prime, fie că vorbim de produse agricole, energie şi altele. Ele mai departe se transferă în economie către consumator. Creşterea preţurilor la energie au avut un impact negativ prin creşterea preţurilor la inputuri. O altă componentă importantă este combustibilul pe care îl folosim. În structura de costuri nu are un procent atât de mare, dar este un impact negativ.

Ne bazăm foarte mult pe stocare, vindem cam o treime pe contracte forward, o treime la recolte şi restul încercăm să stocăm pentru preţuri mai bune la finalul anului.

Anul acesta am văzut un impact negativ din punct de vedere al consumatorului în preţuri, mă refer la creşterea accelerată a preţurilor produselor agricole, la cereale în cazul Holde, o creştere datorată unei probleme de supply.

În industria aceasta preţul se formează la intersecţia dintre cerere şi ofertă. Cele două componente au elasticităţi foarte diferite care se reflectă în preţ. Dacă ma uit la anul viitor, am puţine motive să cred că preţurile vor reveni la nivelurile din 2020-2019. Ele au mai scăzut faţă de maximele de anul acesta, dar nu mă aştept să scadă în continuare. Dimpotrivă, în funcţie de cum vor evolua preţurile în economie şi energie s-ar putea să avem din nou o presiune pe preţurile materiilor prime din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO