Burse - Fonduri mutuale

Istoria se repeta: cresterile actiunilor vin cu intarziere dupa aderare

13.07.2007, 20:03 22

Pietele financiare romanesti par sa urmeze acelasi tipar de evolutie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ca si pietele celorlalte state din Europa Centrala care au aderat la UE in mai 2004. Regula se aplica si in cazul Bulgariei, care a aderat la UE la inceputul acestui an odata cu Romania.
In timp ce monedele locale ale tarilor din primul val de aderare la UE au inregistrat aprecieri continue in cele 12 luni care au trecut de la data aderarii, pe pietele de capital au reactionat mai tarziu, insa cresterile au fost substantiale. Primele patru-cinci luni dupa aderare au insemnat o perioada de stagnare sau chiar de scadere, atat in Ungaria, Cehia sau Polonia dupa 1 mai 2004, cat si in Romania si Bulgaria de la inceputul lui ianuarie 2007. Ulterior, pietele din Ungaria, Cehia sau Polonia au intrat pe cresteri puternice, care au durat sase luni. In Romania si Bulgaria crestereile au inceput in luna mai a acestui an, iar brokerii se intreaba cat vor mai dura.
Indicele BUX al Bursei din Ungaria era evaluat la circa 1.100 de puncte pe 1 mai 2004, cand Ungaria a aderat la UE. Indicele a depasit 1.200 de puncte de abia in septembrie, pentru ca in urmatoarele 12 luni, piata sa creasca cu peste 50% pana peste 1.500 de puncte. In Polonia, indicele PX50 valora la momentul aderarii 800 de puncte, valoare pe care a reusit sa o atinga din nou tocmai in septembrie, dupa ce a recuperat corectia din mai si iunie. In urmatoarele sase luni a urmat o cresere substantiala de peste 50%, indicele atingand punctul de maxim in luna martie 2005.
In Romania, aderarea nu a adus cresteri imediate pentru principalale actiuni listate la Bursa de Valori. Indicele BET al celor mai importante companii a fluctuat din ianuarie pana in mai intre 8.000 si 9.000 de puncte, pentru ca de la inceputul lui iunie sa intre pe o tendinta puternica de crestere si sa atinga aproape zi de zi noi maxime istorice. Indicele a trecut saptamana trecuta de nivelul de 10.000 de puncte, Bursa punctand astfel o crestere de zece ori in zece ani a principalului indice.
"Investitorii straini nu au stat cu valizele cu bani la granita ca sa intre pe 1 ianuarie. Dupa aderare a trebuit sa treaca o perioada pentru ca sa ia decizia de a investi in Romania, apoi a trebuit sa analizeze piata, aspectele legislative, cele legate de decontare. Cred ca fluxul de investitii straine pe care le-am vazut in ultimele luni e doar inceputul, iar in lunile care vor urma vor veni si alti investitori straini pe piata", crede Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. SIF-urile, cele mai lichide societati de la Bursa si care fluctueaza de obicei mai mult decat piata, pierdusera aproape 20% din valoare in primele trei luni dupa aderare, pentru ca ulterior sa depaseasca valoarea din ianuarie de abia la cinci luni de la aderare. A urmat o crestere de 25% venita si pe fondul unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare care permitea administratorilor fondurilor de investitii sa cumpere 1% din fiecare SIF pe fiecare fond sau cont administrat si nu maximum 1% pentru toate fondurile administrate, asa cum se putea deduce din legislatia aflata in vigoare la acel moment.
"Probabil la inceput, in momentul aderarii asteptarile sunt prea mari, iar piata inregistreaza corectii. Ulterior pe piata intra investitorii straini, dar cumpararile sunt probabil reduse la inceput pentru ca analizeaza piata inainte de a investi. Probabil ca ulterior cand vad ca piata incepe sa creasca intra si ei mai puternic la cumparare", crede Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
In Bulgaria, principalul indice al pietei, SOFIX, se afla la finalul lunii mai la acelasi nivel ca la inceputul anului. A urmat o crestere de 23% intr-o luna si jumatate, in ton cu evolutia pietei din Romania.
Perioada de acalmie sau scaderile de pe pietele din Romania sau Bulgaria nu s-au resimtit pe celelalte piete din regiune, acestea crescand in acelasi ritm si in primele luni ale anului.
Majoritatea brokerilor au pus cresterile din ultimele saptamani pe seama intrarilor de capital strain, asta chiar si in conditiile in care si in primele cinci luni intrarile de capital strain s-au situat la un nivel ridicat. In primele sase luni ale acestui an, investitiile straine nete la Bursa s-au situat la 300 de milioane de euro, cu 90 de milioane de euro mai mult decat in intreg anul 2006. In primele sase luni multi dintre banii investitorilor straini s-au indreptat catre companii de talie mai mica, mai ales ca acestea au inceput sa fie luate in vizor de analistii locali ai principalelor case de brokeraj.
Cursurile de schimb ale forintului, zlotului si coroanei cehe s-au apreciat fara exceptie in primele zece luni de dupa aderare, evolutiile fiind ulterior mai putin corelate. De altfel, maximul atins de monedele locale ale acestor tari au coincis cu maximele de pe Bursa din marite 2005, semn ca o parte din intrarile de valuta care au apreciat forintul, zlotul sau coroana s-au indreptat catre actiunile listate pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO