Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt în continuare cu ochii după dividendele surpriză

Investitorii sunt în continuare cu ochii după...

Autor: Monica Juganaru

28.03.2014, 00:03 331

Bursa a închis şedinţa de joi cu un avans modest, de 0,2%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost susţinută de deal-uri cu acţiuni BRD şi FP, precum şi de transferuri în piaţa principală cu titluri Fondul Proprietatea.

Anunţurile de dividende „surpriză“ au continuat să anime piaţa, titlurile Alu­mil urcând cu 15%, după ce în şe­dinţa precedentă ac­ţi­unile Transelec­trica s-au apreciat cu 7% după anunţul de divi­dend.

Majoritatea com­pa­niilor de pe bursă şi-au anunţat deja dividen­dele, însă mai există încă socie­tăţi importante care sunt aşteptate să ofere dividende, precum Nu­clear­electrica sau fondul STK Emergent.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Investitorii au tran­zacţionat în total acţiuni de 23,09 mil. lei (5,16 mil. euro), sub rulajul din sesiunea pre­ce­den­tă, de 31,3 milioane lei (7 mi­l. euro). Aproape două treimi din lichi­di­ta­tea bursei au provenit din trei deal-uri cu acţiuni BRD (4,28 mil. lei), o tran­zacţie negociată cu titluri FP (3,61 mil. lei) şi transferuri directe în piaţa principală cu acţiuni Fondul Pro­prietatea (7,02 mil. lei).

Pe piaţa principală rulaje de peste un milion de lei au înregistrat acţiuni emi­se de doar trei din cele 83 de com­pa­nii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor interna­ţio­na­le.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis cu o creştere de 0,26%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,44% sub nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a crescut cu 0,2%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au rămas pe creştere cu aproape 15%, limita maximă admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.

Cotaţia acestor acţiuni a urcat la 1,022 lei, după ce compania a propus acţionarilor distribuirea de dividende pentru prima dată în ultimii patru ani. Suma totală pe care com­pa­nia vrea să o distribuie este de 20 mi­lioane lei (4,4 mi­lioane euro) din pro­fiturile din anii ante­riori, iar raportat la cel mai recent preţ de la bursă randa­men­tul divi­dendului este de 62,62%.

Investitorii au realizat 22 de tranzacţii cu acţiuni Alumil în valoare cumulată de aproape 18.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,37%.

Marile pieţe europene au fost pe roşu încă de la deschidere, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la agravarea situaţiei din Ucraina. SUA şi UE au impus restricţii financiare unor oficiali ruşi şi ucraineni, precum şi unor asociaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, însă au lăsat deschisă şi posibilitatea aplicării unor sancţiuni mai ample, vizând direct economia Rusiei.

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi tot în scădere, în urma publicării în SUA a unor date economice sub aşteptările analiştilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO