Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt debusolati de volatilitatea ridicata

Investitorii sunt debusolati de volatilitatea ridicata
25.06.2009, 18:31 28

Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere, cele mai afectate fiind societatile financiare care au coborat cu aproape 8% fata de referinta, in timp ce principalele zece companii din piata, grupate sub indicele BET, au inregistrat o corectie de aproape 2%. Brokerii apreciaza ca evolutia de ieri reprezinta o corectie normala a societatilor financiare, dupa cresterile de miercuri, insa volatilitatea ridicata a pietei locale descurajeaza investitorii pe termen lung sa intre in piata.

"Cei mai afectati de volatilitatea ridicata a pietei locale sunt investitorii de portofoliu, care sunt de-a dreptul debusolati si prefera sa nu intre in piata intr-o astfel de perioada. Pe de alta parte investitorii speculativi profita de aceste evolutii, la fel si intermediarii, intrucat volatilitatea ridicata creste volumele de tranzactionare in piata", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost cele mai afectate, coborand cu aproape 9,5% fata de referinta, pana la pretul de 0,575 lei/actiune. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii medii de 7%. "In mod cert o sa mai vedem astfel de evolutii pe societatile financiare, pana cand se ia definitiv o decizie cu privire la pragul de detinere. Orice stire de eliminare va duce la tranzactii speculative pe SIF-uri, iar apoi vor urma corectii de amploare", a explicat Moldovan.
In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au marcat corectii ceva mai temperate, de 1,8% si respectiv 2,6%, in vreme ce la categoria international actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,2% fata de referinta, pana la pretul de 78 lei/titlu.
"Cred ca volatilitatea se va pastra ridicata si in perioada urmatoare, mai ales ca urmeaza raportarile financiare la trimestrul doi. La fiecare perioada de raportari au existat emitenti care au surprins, fie negativ, fie pozitiv piata, iar acest lucru va duce la cresterea volatilitatii pe anumite paliere", a adaugat directorul Broker.
Companiile energetice au inregistrat in general pierderi, cu exceptia societatii nationale de transport de electricitate Transelectrica (TEL), care a avansat cu 1,7% fata de referinta, pana la nivelul de 12,3 lei/actiune.
In sectorul petrolier, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au coborat cu 2% si respectiv cu 1,7%, in vreme ce actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au inregistrat o corectie de 3,3%, cea mai mare dintre companiile de profil. Indicele energetic BET-NG a inregistrat o coborare de 1,7%, atingand nivelul de 485 de puncte.
"Pe termen lung piata locala se va corela in continuare cu pietele externe. Pana in toamna ma astept la evolutii incerte pe bursa de la noi, cu variatii nu foarte mari inscrise in anumite paliere. Va mai dura mult insa pana sa vedem si la noi o piata ordonata, care sa evolueze in functie de rezultatele financiare ale emitentilor si nu pe fondul unor stiri lansate in piata", a incheiat Moldovan.
Pietele europene inregistrau spre inchidere corectii asemanatoare pietei de la Bucuresti, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele german DAX, care cobora cu 2,2% fata de referinta. Indicele francez CAC 40 impreuna cu indicatorul paneuropean Euro Stoxx 50 inregistrau o scadere de 2% fiecare, in vreme ce indicele britanic FTSE 100 cobora cu 1,55 fata de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO