Burse - Fonduri mutuale

Investitorii straini prefera sa astepte

26.06.2006, 17:07 8

Brokerii nu vad o schimbare a situatiei pe Bursa saptamana aceasta, considerand ca nu exista argumente puternice nici pentru cumparare, dar nici pentru vanzare.
"Pe termen scurt ma astept la cresteri si descresteri fara un trend bine definit, urmand ca de saptamana viitoare, cand cei ce au participat la subscrierea de actiuni Transelectrica isi vor recupera banii, pentru ca oferta este deja suprasubscrisa, am putea sa asistam la o revenire a pietei", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni Estinvest.
SIF-urile continua sa reprezinte principala sursa de incertitudine in piata, dupa ce CNVM a publicat saptamana trecuta un proiect de instructiune care obliga investitorii care detin singuri sau concertat impreuna cu alti investitori peste 1% din capitalul unei SIF sa vanda actiunile care depasesc 1%. In caz contrar, conform instructiunii, actiunile respective ar putea fi vandute fortat.
Astfel, desi majoritatea brokerilor sustin ca SIF-urile au intrat in zona de cumparare, acestia nu exclud posibilitatea unor mici scaderi.
"Inca exista temeri legate de faptul ca investitorii care detin peste 1% din SIF-uri ar putea sa continue sa vanda in piata. De aceea, cu toate ca SIF-urile au intrat in zona de cumparare, au continuat pe un trend descendent. Daca vor mai scadea, coborarea nu va fi una insemnata, pentru ca deja incep sa apara cumparatori", considera Murgoci.
Bursa a incheiat saptamana pe o scadere usoara, determinata in principal de SIF-uri, care au pierdut in medie peste 2%. Indicele BET a urcat cu 0,8%, dupa o evolutie foarte buna a titlurilor Oltchim, care au castigat 10% in sedinta de vineri.
Rulajul din piata a crescut considerabil, ca urmare a unei tranzactii deal in valoare de 4,16 mil. de euro (15 mil. lei) cu actiunile Sinteza Oradea, care au inregistrat un rulaj ridicat si pe piata regular, de peste 1,25 mil. euro (4,5 mil. lei).
Cu toate acestea, lichiditatea principalelor actiuni ramane foarte scazuta, titlurile Petrom si cele ale BRD realizand rulaje de circa 150.000 de euro. Aceasta releva o activitate foarte redusa in aceasta perioada din partea investitorilor straini, Petrom si BRD fiind doua dintre actiunile preferate de acestia.
"Lichiditatea este inca una scazuta pe principalele titluri din piata pentru ca investitorii straini inca nu-si fac prezenta pe piata, preferand sa astepte. Cred ca acestia ar putea intra din nou la cumparare prin lunile septembrie-octombrie", a adaugat Murgoci.

Titlurile Bancii Transilvania continua sa fie cele mai tranzactionate, dar si cele mai stabile de la Bursa, dupa ce au realizat vineri un rulaj de 1,44 mil. euro (5,2 mil. lei) si au inchis la aceeasi cotatie ca si in sedinta precedenta, de 0,87 lei/actiune. Volatilitatea acestor actiuni este foarte scazuta, pe parcursul ultimei sedinte acestea osciland intre 0,87 lei/actiune si 0,895 lei/actiune. Reprezentantii Bancii Transilvania au infirmat printr-un comunicat informatiile aparute in mass-media in ultima perioada privind faptul ca banca se afla in negocieri cu un investitor privind o potentiala vanzare. Reprezentantii bancii spun ca in prezent nu exista nicio intentie in acest sens.

Actiunile SIF Moldova au pierdut vineri 3,1%, inregistrand cea mai mare scadere dintre titlurile SIF. Cea mai mica scadere au inregistrat-o actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 1,6%. Brokerii spun ca, desi SIF-urile au intrat in zona de cumparare, investitorii sunt destul de reticenti sperand sa poata cumpara la preturi mai mici. Pe de alta parte, din ce in ce mai putini investitori mai sunt dispusi sa vanda la preturile actuale, ceea ce a determinat o scadere semnificativa a rulajelor pe SIF-uri in ultimele sedinte. Astfel, valoarea insumata a tranzactiilor derulate cu actiunile celor cinci SIF-uri
nu a depasit vineri 1,5 mil. euro (5,4 milioane de lei).

Actiunile Prodplast Bucuresti au revenit in atentia investitorilor, facand vineri obiectul unor tranzactii importante in valoare de 0,22 mil. euro (0,8 mil. lei). Interesul investitorilor s-a facut simtit si la nivelul pretului de tranzactionare, care a urcat pe parcursul sedintei de vineri pana la un maxim de 3,5 lei/actiune, coborand insa pe final si inchizand la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta, de 3,41 lei/actiune. Prodplast isi va majora capitalul social cu circa 9,7 mil. euro (35 mil. lei), prin emiterea de actiuni noi care vor fi oferite spre subscriere actionarilor societatii la pretul de 1 leu/actiune, fiecare actionar putand subscrie 3 actiuni noi la o actiune detinuta.

Titlurile Oltchim Ramnicu Valcea au inregistrat vineri o crestere de 10%, inchizand la cotatia de 0,418 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu actiunile Oltchim au fost de 0,12 mil. euro (0,42 mil. lei). Cresterea este legata de ordonanta data de Guvern pentru accelerarea procesului de privatizare a combinatului chimic. Aceasta ordonanta prevede ca Ministerul Economiei si Comertului, actionarul majoritar al Oltchim, sa renunte la litigiul cu actionarii minoritari privind majorarea de capital din noiembrie 2004. Majorarea de capital va fi anulata si MEC isi va reduce participatia de la 96% la 53,2%, iar AVAS va redeveni creditor al Oltchim.

Actiunile Amonil Slobozia au castigat vineri 0,7%, pe fondul unor transferuri de 50.000 de euro (0,18 mil. lei). Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice s-au mai stabilizat in ultimele doua saptamani, dupa ce au scazut puternic in ultimele patru luni. De la mijlocul lunii februarie, titlurile Amonil au pierdut aproape 50%, situandu-se in prezent cu 30% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut. Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Amonil a fost vineri de 0,0574 lei/actiune. O situatie asemanatoare se inregistreaza si in cazul celuilalt producator de ingrasaminte chimice, Azomures Targu Mures, care a pierdut 26% de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO