Burse - Fonduri mutuale

Investitorii străini au luat încă 1,5% din BVB, cu gândul la ridicarea pragului

Investitorii străini au luat încă 1,5% din BVB, cu...

Autor: Roxana Pricop

13.01.2015, 00:04 554

Fondurile străine de investiţii au cumpărat 1,5% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, în ultimele două luni ale lui 2014, anticipând majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capital.

„Achiziţiile făcute de fondurile străine au loc în contextul în care in­vestitorii se aşteaptă ca prin ridicarea pra­gului de deţinere să aibă loc o re­con­figurare a acţionariatului, care s-ar putea regăsi în modificări în companie”, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Peste 16,7% din capitalul BVB era deţinut de investitori instituţionali străini la 31 decembrie 2014, faţă de 10,24% din capital la finalul lunii octombrie, potrivit datelor cu structura acţionariatului raportate de companie. În noiembrie 2014, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a intrat în acţionariatul BVB cu o achiziţie de 4,99% din capital, iar fondurile străine au mai cumpărat 0,26% din ca­pi­tal. Astfel participaţia investitorilor insti­tuţionali străini a urcat la 15,47% din capital la finalul lunii noiembrie.

În decembrie, fondurile străine au mai cumpărat 1,23% din capitalul BVB şi au ajuns astfel să deţină cumulat, inclu­siv BERD, un pachet de 16,7% din ac­ţiunile bursei. Însumând, achiziţiile făcute de fondurile străine în noiembrie şi în decembrie urcă la 1,47% din ac­ţiunile BVB. Vânzători au fost inves­ti­torii locali instituţionali care şi-au redus deţinerile până la 67,8% din BVB, faţă de 69,2% la finalul lunii noiembrie.

În prezent, printre cei mai mari acţio­nari ai BVB sunt SIF Moldova, SIF Tran­sil­vania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, cu pachete aproapiate de pra­gul de 5% din capital, alături de fon­du­rile de investiţii ale ING, fondurile de in­ves­tiţii ale Franklin Templeton, po­trivit celor mai recente informaţii disponibile.

Achiziţiile făcute de fondurile străine au avut loc într-un perioadă în care Ministerul Finanţelor a supus dez­ba­terii publice modificarea legii pieţei de capital prin ridicarea la 20% a pra­gu­lui de deţinere la operatorii bursieri şi re­laxarea condiţiilor de cvorum în adu­nă­rile generale ale acţionarilor.

Pariul investitorilor pe acţiunile BVB a fost inspirat, pentru că guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă ridi­carea pragului de deţinere, care a in­trat în vigoare vineri, 9 ianuarie. Intrarea în vigoare a modificărilor a alimentat un raliu al acţiunilor BVB, care în şedinţa de luni, 12 ianuarie, au urcat cu peste 3%, pentru a treia şedinţă consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO