Burse - Fonduri mutuale

Investitorii şi-au luat un moment de respiro

Investitorii şi-au luat un moment de respiro

Autor: Stefan Musgociu

20.11.2013, 20:01 421

Cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că bursa a stagnat în şedinţa de ieri, iar lichiditatea a depăşit cu greu 20 de milioane de lei. Brokerii cred că această situaţie confirmă trendul ascendent pe care este piaţa.

Majoritatea tranzacţiilor au fost realizate încă de la deschidere la preţuri în apropiate de ultimele cotaţii de marţi, în condiţiile în care puţini investitori au fost activi la tranzacţionare.

„Se pare că piaţa a luat o pauză astăzi (miercuri - n.r.), una normală zic eu, deoarece sunt convins că vor mai urma zile cu volume mari. Prin evoluţia din zilele anterioare, dar şi ceea ce va urma, piaţa se pregăteşte de un nou an financiar şi, de ce nu, dividende pe măsura anului ce urmează să se încheie. Nu trebuie să ne sperie o zi cu volume mici. Astfel de zile confirmă trendul început anterior“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estin­vest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de marţi. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea (FP), a crescut cu doar 0,14%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,1 milioane de lei (4,5 milioane de euro), cu 44% sub rulajul de marţi, de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane de lei), OMV Petrom (5,4 milioane de lei, din care două deal-uri de 1,7 milioane de lei), Romgaz (3,2 milioane de lei) şi SIF Oltenia (aproape 2 milioane de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,31%, la 0,8105 lei, după ce în prima parte a şedinţei precedente au atins un nou maxim istoric, de 0,817 lei.

„Pe măsură ce se apropie ziua de vineri, când va avea loc AGA, vo­lumele de acţiuni Fondul Pro­prietatea scad, însă cred că vor reveni după pu­blicarea hotărâ­rilor luate în AGA. Ce se va decide în AGA va determina direcţia preţului acţiunii FP în pe­rioada imediat următoare“, a afirmat brokerul de la Estinvest.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 1%, la 0,4545 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au avansat cu 1%, la 1,757 lei.

Totodată, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,29%, la 34,55 lei. Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,33%, la 10,54 dolari (34,64 lei).

Acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au urcat semni­fica­tiv, cu 13,32%, pentru a doua zi con­se­cutiv, şi au ajuns la preţul de 0,2969 lei, fiind în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Investitorii au transferat miercuri acţiuni Impact de aproape 119.000 de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO