Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au amintit si de actiunile “metalurgice”

Investitorii si-au amintit si de actiunile “metalurgice”
26.10.2009, 23:15 64

Titlurile producatorului de oteluri speciale Mechel Targoviste(COS), actiunile combinatului de aluminiu de la Slatina, Alro(ALR), si cele ale producatorului de tevi din otel Artrom (ART) auinregistrat cele mai mari cresteri de pe Bursa in octombrie, cuavansuri de pana la 30%.

Cel mai mult s-au apreciat actiunile Mechel Targoviste, care auplusat cu 28,5%, in timp ce actiunile Artrom si Alro au urcat cu19,1% si respectiv 13,8%.

Aceasta in conditiile in care piata a inregistrat pe ansamblu ocrestere de 4,4% in aceeasi perioada.

Analistii spun ca investitorii mizeaza pe faptul ca sectorulmetalurgic si siderurgic este o industrie ciclica, fapt pentru carear putea beneficia cel mai mult de pe urma unei revenirieconomice.

"Probabil ca investitorii se asteapta ca pe fondul reveniriieconomice companiile din domeniile acestea ciclice sa beneficiezemai mult si sa fie mai optimisti privind relansarea, dupa ceindustria materiilor prime a fost si cea mai lovita, alaturi dereal-estate", spune Marius Muresan, analist in cadrul societatii deadministrare a investitiilor STK Financial, care administreazafondul STK Emergent.

Semnalele privind revenirea cererii pe piata metalurgica sisiderugica s-au vazut anul aceast prin cresterea cotatiei metalelorpe bursele internationale.

Astfel, pretul aluminiului a urcat cu aproape 30% fata deinceputul anului pe Bursa de Marfuri din Londra, ajungand la circa1.900 de dolari/tona.

De cealalta parte, pretul otelului este cu circa 15% mai ridicatfata de nivelul de la inceputul acestui an, o tona de otel cuscadenta imediata fiind tranzactionata in prezent la Londra lacirca 340 de dolari.

"Industria metalurgica este foarte sensibila la preturilemateriilor prime si pe fondul cresterilor de pret si actiunile auinregistrat avansuri", a precizat Muresan.

Thierry Le Gall, directorul general al celui mai mare combinatsiderugic din Romania, ArcelorMittal Galati, spunea recent capreturile de pe piata au avansat cu circa 20% fata de minimeleatinse la finele anului trecut, insa sunt in continuare scazute,fapt ce-l face increzator in perspective pentru perioadaurmatoare.

Consumul aparent de otel din Romania ar urma sa urce anul viitorcu 4,4%, potrivit Organizatiei Mondiale a Otelului, dupa ce anulacesta a inregistrat un declin drastic, de 43,2%, la 2,72 mil. tonemetrice.

Reprezentantii Vimetco, actionarul majoritar al Alro Slatina,spuneau recent ca se asteapta la o revenire usoara in perioadaurmatoare, iar ca redeschiderea combinatului pe care grupul ildetine la Tulcea, Alum (BBGA), arata increderea acestora inperspectivele pietei.

Titlurile Alro Slatina inregistrau pana ieri un avans de aproape20% de la finele lunii trecute, insa luni consemnau un declin de5,9% dupa ce compania a anuntat ca unul din furnizori ii cere daunede peste 30 de milioane de dolari. Firma Viewside Markets Inc, carea incheiat anul trecut un contract privind livrarea de aluminacalcinata cu Alro Slatina, a dat in judecata combinatul la Curteade Arbitraj International de la Londra dupa ce compania romaneascasi-a reziliat contractul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO