Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au trezit cu mari dureri de cap în vacanţă: bursele europene sunt puse la pământ de tensiunile comerciale dintre Washington şi Beijing

Investitorii s-au trezit cu mari dureri de cap în...

Autor: Alex Ciutacu

06.08.2019, 00:05 997

Bursele europene au înregistrat luni scăderi semnificative pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea conflictului comercial dintre cele mai puternice economii ale lumii.

Potrivit MarketWatch, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu peste 2% ajungând la aproximativ 370 de puncte, după ce investitorii au început să îşi vândă poziţiile. De la începutul anului, indicele înregistrează un avans de 12%, exceptând dinamica din şedinţa de luni. Indicele britanic FTSE 100 a scăzut luni dimineaţă cu peste 2,2%, la 7.421 de puncte, în timp ce indicele german DAX a înregistrat o scădere de 1,8%, la 11.657 de puncte, iar indicele francez CAC a scăzut cu 2,1%, la 5.241 puncte.

Astfel, pieţele au reacţionat negativ la aflarea veştii cu privire la planurile preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 10% pe bunuri chinezeşti de 300 miliarde dolari. Faţă de celelalte runde de tarife anunţate şi aplicate, acestea ar urma să fie aplicate pe bunuri de consum. Beijingul a anunţat că pregăteşte un răspuns proporţional în cazul în care americanii merg înainte cu acest plan.„Sectorul german de producţie continuă să fie din ce în ce mai slăbit. Din cauza încetinirii consumului şi a sectorului auto din China, o redresare uşoară nu pare posibilă. Acesta este punctul sensibil al Europei”, spune Ruben Segura-Cayuela, economist în cadrul Bank of America Merrill Lynch. Mai mult, randamentele pe titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au scăzut uşor luni, în contextul în care traderii se aşteaptă ca Fedul (banca centrală americană - n. red.) să pregătească mai multe reduceri de dobândă. „Faptul că Fed-ul şi-a ghidat politica de dobândă după tesiunile SUA-China şi nu după datele economice ridică suspiciuni că Donald Trump înteţeşte conflictul cu China pentru a pune presiune pe dobânzi”, notează Ipek Ozkardeskaya, analist senior în cadrul London Capital Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO