Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au retras de pe bursă ca să profite de scăderi

Investitorii s-au retras de pe bursă ca să profite de...

Autor: Stefan Musgociu

06.06.2013, 20:01 957

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,68%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investi­tori au continuat să fie prudenţi la tranz­ac­ţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au acoperit 70% din lichiditate.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Evoluţia de ieri vine în contextul în care bursele europene au înregistrat de asemenea corecţii, iar piaţa americană a consemnat anterior un declin de circa 1,4% pe principalii indici. În deschi­derea şedinţei de ieri indicii americani erau aproape neschimbaţi.

„Scăderea volumelor în contextul anticipării unei corecţii este o reacţie normală a investitorilor. Momentan, nu văd o precipitare la vânzare a celor care deţin acţiuni şi cred că aceştia aşteaptă o corecţie de 10% ca să intre din nou la cumpărare şi să îşi mărească porto­foliile. Exceptând interesul fondurilor adminis­trate de Franklin Templeton pentru acţiunile OMV Petrom, nu observăm că ar exista un interes semnificativ pentru com­paniile listate la BVB. Este nece­sară o îmbunătăţire semnificativă a con­di­ţiilor economice din România şi, în con­secinţă, o imagine mai bună asupra poten­ţialului nostru ca să devenim o ţintă pentru investitorii străini“, a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Investitorii au transferat în total ac­ţiu­ni de 23,7 mil. lei (5,3 mi­l. euro), cu 53% peste rulajul de miercuri, de 15,5 milioane lei (3,5 mi­l. euro). Peste 70% din lichiditate au fost asigu­rate de tran­zacţii cu acţiunile Fondului Pro­­prie­tatea (11 mil. lei) şi Erste Bank (5,7 mil. lei).

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,643 lei, preţ în scădere cu 1,68%, iar titlurile Erste au coborât cu 0,18%, la 109 lei (24 euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,73%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,45% sub nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,71%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,4% sub nivelul şedinţei pre­cedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,03%.

„Cel mai probabil, vom observa o creştere a interesului pentru acţiuni dacă vom asista la o corecţie în acest trend as­cen­­­dent. Pe termen scurt, cred că ne putem aştepta la o corecţie, însă pers­pec­­tivele la nivel global par pozitive pentru restul anului“, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO