Burse - Fonduri mutuale

Investitorii romani le cer brokerilor actiuni nemtesti: Daimler si Deutsche Bank, inregistrate la Depozitar

Investitorii romani le cer brokerilor actiuni nemtesti: Daimler si Deutsche Bank, inregistrate la Depozitar
19.04.2010, 23:10 86

Doua dintre cele mai mari societati de brokeraj de retailautohtone, BT Securities si Estinvest din Focsani, au solicitat siau obtinut inregistrarea de actiuni internationale la DepozitarulBursei pentru ca investitorii romani interesati de astfel deachizitii sa-si stie actiunile in siguranta.

Actiunile straine inregistrate la Depozitarul Central la cerereabrokerilor ar putea fi tranzactionate pe viitorul sistem alternatival Bursei (CAN), avizat saptamana trecuta de CNVM, care are si ocategorie destinata companiilor internationale.

"Ne pregatim, am facut primii pasi. Nu va fi insa usor de pus infunctiune sistemul, pentru ca tranzactiile cu actiuniinternationale se realizeaza pe conturi globale. Proiectul pentruATS-ul Bursei este inceput de doi ani si jumatate. In momentul incare va fi lansat si testat ATS-ul Bursei vom tranzactiona pe acestsistem. Pana atunci nu putem sa facem un plan de business. Pareinteresanta ideea, incep inregistrarile de actiuni, chiar noi aminregistrat ultimele doua actiuni care sunt sunt solicitate de unclient" , a spus Rares Nilas, directorul general al BTSecurities.

Ultimele actiuni inregistrate de brokerii romani la Depozitarsunt cele ale constructorului de automobile german Daimler AG (DAI)si cele ale bancii germane Deutsche Bank (DBK), in urma uneisolicitari venite din partea BT Securities. In urma cu o saptamana,Estinvest a obtinut inregistrarea actiunilor grupului energetic cehCEZ. Tot Estinvest a cerut anul trecut inregistrarea la Depozitar aactiunilor OMV si Deutsche Börse.

"Primele tranzactii cu actiuni OMV le-am realizat pentru a testasistemul de decontare al Depozitarului Bursei. Acum am cerutinregistrarea actiunilor CEZ la Depozitar pentru ca avem un clientcare vrea sa cumpere aceste titluri si vrea sa stie ca le are aicisi ca sunt in siguranta. Lucram cu Depozitarul pentru ca se miscamai repede si costurile sunt mai mici decat anterior", spune LucianIsac, directorul general al Estinvest.

El a precizat ca s-ar bucura sa vada actiuni internationale pesistemul alternativ al Bursei, dar ca deocamdata nu se puneproblema ca Estinvest sa aduca actiuni pe acest sistem, inconditiile in care firma de brokeraj opereaza la randul ei prinintermediul unor brokeri care tranzactioneaza direct pe pietelerespective.

Investitorii nu se mai multumesc cu ce gasesc peBursa

In ultima perioada tot mai multi investitori romani si-aumanifestat interesul pentru tranzactionarea de actiuniinternationale, fapt pentru care multe societati de brokeraj aulansat platforme online prin intermediul carora clientii au ladispozitie o gama larga de actiuni straine.

Totusi, costurile tranzactiilor realizate printr-un astfel desistem sunt destul de ridicate, iar Bursa de la Bucuresti a facutin ultima perioada pasi importanti pentru punerea in functiune aunui sistem alternativ de tranzactionare care ar permite listareasi transferul de actiuni internationale prin platforma Bursei.

CNVM a aprobat recent constituirea si administrarea sistemuluialternativ de tranzactionare (ATS) de catre BVB in calitate deoperator de sistem. Reprezentantii Bursei au spus recent ca noulsistem va fi lansat in curand, fara a preciza insa o data la careATS-ul ar putea deveni operational.

Pentru a se putea tranzactiona titluri straine prin sistemulalternativ, este nevoie ca un broker sa opereze atat pe o bursa deafara, unde este listata actiunea respectiva, cat si la BVB, iaracesta sa joace rolul de market-maker in Romania.

Printre societatile de brokeraj de la Bursa care au calitatea demembru pe alte burse straine se numara BT Securities (Bursa dinViena) si Wood&Co (Bursa din Praga).

Singurele actiuni straine tranzactionate in prezent pe Bursa dela Bucuresti la categoria internationala sunt cele ale Erste Bank(EBS), transferurile cu acestea fiind disponibile inca de lainceputul anului 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO