Burse - Fonduri mutuale

Investitorii raman pe pozitii dupa suspendarea presedintelui

23.04.2007, 18:30 17

Asa cum se asteptau brokerii, Bursa nu a fost serios afectata de suspendarea presedintelui, iar piata si-a revenit usor in ultima tranzactie a saptamanii trecute. Indicii au inregistrat o urcare generala, valoarea tranzactiilor totale din piata coborand sub 15 milioane de euro.
"Piata a inregistrat o volatilitate ridicata numai in sedinta de joi pe fondul stirilor legate de suspendarea presedintelui, insa, odata cu datele care veneau sa clarifice situatia, cotatiile s-au linistit. De joi au aparut mai multe informatii care au dus la o predictibilitate mai ridicata a mediului politic, si de aceea ma astept ca de luni Bursa sa aiba o evolutie cat mai apropiata de normalitate", spune Mihai Chisu, broker la Alpha Finance, divizia de brokeraj a Alpha Bank.
Pietele europene, la fel ca si piata americana, au urcat puternic in sedinta de vineri, majoritatea inchizand pe verde. Dow Jones Industrial, indicele de pe Wall Street, a castigat 1,2%, in timp ce principalul indice bursier al Frantei, CAC 40, a sarit cu 1,88%.
Si la noi investitorii din afara si-au pastrat optimismul, dovada fiind lichiditatea care s-a pastrat in intervale normale pentru piata romaneasca.
"Investitorii straini au ramas pe pozitii in ciuda miscarilor de pe scena politica. Ei sunt de obicei investitori pe termen lung, iar atat timp cat luptele dintre politicieni vor ramane in limitele democratiilor europene, optica lor nu se va schimba", spune Mihai Chisu, de la Alpha Finance.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante titluri din piata in functie de lichiditate si capitalizarea bursiera, a urcat vineri cu 0,94% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 14,3 mil. euro (47,68 mil. lei).
Actiunile nou venitei la Bursa Alumil Rom Industry au urcat in ultima sedinta cu 1,22% pe fondul unei valori a tranzactiilor in scadere la 0,23 mil. euro (0,78 mil.lei).
Cotatia Alumil pare sa isi fi revenit, dupa ce a crescut in doua sedinte consecutiv. Aceasta se corectase cu 12% dupa urcarea de peste 90% inregistrata fata de pretul de subscriere in prima sedinta. Ultima tranzactie cu titlurile companiei cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu s-a perfectat la un pret de 8,3 lei/actiune.
Indicele BET-FI a castigat vineri 1,49%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 8,46 mil. euro (28,25 mil. lei), aproape 60% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.

Actiunile SIF Transilvania au urcat in ultima sedinta cu 0,27%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 1,27 milioane de euro (4,26 milioane de lei). Titlurile SIF Banat Crisana au facut vineri obiectul unei tranzactii deal in valoare de un milion de lei, pachetul de 350.000 de actiuni tranzactionandu-se la un pret de 2,96 lei/titlu, sub ultimul nivel din piata de 3,03 lei/actiune. "Ma astept ca titlurile societatilor de investitii financiare sa se incadreze pe trendul ascendent deja trasat, cel putin pana la data Adunarilor Generale", spune Mihai Chisu. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat la un pret de 3,73 lei/actiune.

Titlurile operatorului portuar Oil Terminal au sarit in ultima sedinta a saptamanii cu 6,79% pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor de 0,19 mil. euro (0,65 mil. lei). De la inceputul acestei luni cotatia Oil Terminal a urcat cu aproape 40%, in conditiile in care investitorii se asteapta la o participare a companiei in cadrul proiectului de constructie a unei conducte petroliere intre Constanta si portul Trieste din Italia. Compania a inregistrat insa anul trecut o diminuare a profitabilitatii, valoarea raportului pret/profit pe actiune fiind acum de peste 100. Ultima tranzactie cu titlurile Oil Terminal s-a perfectat la un pret de 0,393 lei/actiune.

Titlurile societatii de intermediere Broker Cluj au urcat in ultima sedinta cu 1,49% pe seama unui rulaj de aproape 120.000 de euro. Societatea a raportat pe primul trimestru al acestui an un profit brut de 2,61 mil. euro (8,84 mil. lei), in urcare cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Broker a venit cu rezultate foarte bune pe primul trimestru, iar din punct de vedere fundamental titlurile societatii clujene stau mai bine decat restul companiilor din sectorul financiar", spune Mihai Chisu, broker la Alpha Finance, divizia de brokeraj a Alpha Bank. Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat la un pret de 2,05 lei/actiune.

Actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina au urcat in ultima sedinta cu 1,49% pe fondul unei valori scazute a tranzactiilor de sub 100.000 de euro. Actiunile Alro au castigat acum doua saptamani 90% dupa o absenta de la cota Bursei de mai bine de cinci luni si jumatate in vederea incheierii procesului de fuziune prin absorbtie cu Alprom. "Dupa maximul atins acum doua saptamani o corectie era ceva normal. Corectia pare sa se fi oprit, si observand volumele in scadere cotatia ar putea sa se stabilizeze", spune Mihai Chisu, broker la Alpha Finance, divizia de brokeraj a Alpha Bank..Ultima tranzactie cu titlurile Alro s-a perfectat la un pret de 7,5 lei/actiune.

Titlurile Iproeb Bistrita, companie care se ocupa cu producerea de cabluri si fire electrice si optice, au urcat in ultima sedinta cu 3,11%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 85.000 de euro. Iproeb a raportat pentru anul trecut un profit de cinci ori mai mare fata de cel din 2005, in urcare la 3,91 milioane de euro (13,8 milioane de lei). Valoarea indicatorului pret/profit pe actiune, tinand cont de ultima cotatie din piata, este de 10,8, sub media celor mai lichide actiuni de pe RASDAQ. Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb s-a perfectat la un pret de 3,65 lei/actiune, iar capitalizarea bursiera a companiei se ridica la acest nivel la peste 44 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO