Burse - Fonduri mutuale

Investitorii raman afara din ringul Bursei de frica unor noi corectii

19.03.2007, 18:46 16

Bursa a incheiat sedinta de vineri cu o scadere generala la nivelul indicilor, cea mai severa corectie fiind inregistrata din nou de BET-FI, indice in componenta caruia intra cotatiile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
Dupa un debut de sedinta incert, SIF si-au accentuat scaderile si au inchis pe rosu cu 2,4%. Lichiditatea a continuat sa coboare, valoarea tranzactiilor de pe Bursa fiind de doar 10 mil. euro.
De altfel, majoritatea indicilor de pe pietele internationale au inchis sedintele de vineri in scadere usoara. Indicele bursei londoneze, FTSE 100, spre exemplu, a pierdut vineri 0,04%.
"Investitorii si brokerii acorda o importanta din ce in ce mai mare stirilor de pe pietele externe si desi cred ca pe blue-chips-urile romanesti tranzactioneaza in aceasta perioada investitorii autohtoni, ei actioneaza in acealasi sens cu bursele straine", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj.
Brokerii sunt de parere ca Bursa traverseaza o perioada de nesiguranta, cauzata de "convulsiile" pietelor de capital internationale, dar si de agitatia de pe scena politica din Romania.
"Investitorii asteapta noi informatii, dar stirile de pe scena politica nu sunt deloc incurajatoare . Atat tmp cat situatia politica nu este una previzibila, nici investitorii straini nu se vor inghesui sa investeasca pe piata noastra", spune Adrian Ceuca.
Indicele BET-FI a cazut vineri cu 2,36%, dupa ce joi urcase cu circa 1,5% in urma corectiilor din ultima perioada. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare a fost de 5,12 mil. euro (17,27 mil. lei), peste 50% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni in functie de lichiditate si capitalizare bursiera, a pierdut in sedinta de vineri 0,6% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 9,92 mil. euro (33,37 mil. lei).
Actiunile companiei care se ocupa cu transportul de energie electrica Transelectrica au inregistrat vineri cea de-a treia sedinta consecutiva de scadere usoara, avand la inchidere o pierdere de 0,42%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 120.000 de euro.
"Pe termen scurt nu vad o revenire in forta a indicilor bursieri, daca nu cumva va aparea o stire foarte buna pentru piata", mai spune Adrian Ceuca.

Pretul titlurilor BRD au stagnat in sedinta de vineri, fiind cele mai lichide actiuni din piata cu un rulaj de 2,80 mil. euro (9,46 mil. lei), 28,33% din valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa. "In ultimele sedinte au iesit unii investitori straini, iar caderea a fost oprita de gasirea unor contrapartide din randul autohtonilor. Probabil ca se va mai pastra o perioda in jurul acestei cotatii", spune Ceuca. Banca intentioneaza sa emita obligatiuni in valoare de 500 mil. euro pana la sfarsitul anului viitor, propunerea urmand sa fie discutata in cadrul AGA de luna viitoare. Banca a mai vandut la sfarsitul anului trecut obliagatiuni in valoare de 735 mil. euro.

Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut vineri 2,86%, cea mai serioasa cadere din randul SIF. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 0,9 mil. euro (3,06 mil. lei), al patrulea rulaj din piata. Omul de afaceri Catalin Chelu, din Galati, detine, conform raportarilor catre Bursa, 1,344% din SIF Banat-Crisana. "Este o perioada foarte buna de acumulare pe cele cinci SIF, avand in vedere ca nu exista motive pentru un trend accentuat descrescator. Pretul este cu mult sub valoarea contabila si activul pe actiune, si in fiecare zi aflam de noi companii profitabile pe care SIF le detin in portofolii", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.

Actiunile producatorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlau au sarit vineri cu 11,11%, aflandu-se printre primele zece actiuni cele mai lichide de pe Bursa, cu un rulaj de 0,24 mil. euro (0,82 mil. lei), un maxim pe acest an. Producatorul a realizat anul trecut un profit de 0,8 mil. euro (2,9 mil. lei), de patru ori mai mare decat cel realizat in 2005, iar afacerile s-au ridicat la 8,3 mil. euro (29,90 mil. lei). "Compania va avea de castigat de pe urma fondurilor destinate agriculturii, care vor veni din partea Uniunii Europene. Agricultura romaneasca este inca sub-mecanizata", spune Adrian Ceuca. Mecanica si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de 4,68 mil. lei si afaceri de 37,6 mil. lei.

Actiunile retailerului de IT&C Flamingo au pierdut vineri 1,07%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 45.000 de euro (150.000 de lei). Compania a raportat pentru anul trecut o pierdere de 15 mil. euro, datorita scaderii pietei de produse electronice, dar si costurilor preluarii retailerului de electrocasnice Flanco. Cifra de afaceri a scazut cu 12,7% fata de anul precedent, pana la un nivel de 153,5 mil. euro. In 2005, inainte de fuzionare, Flamingo si Flanco au raportat o cifra de afaceri cumulata de 175,9 mil. euro si pierderi cumulate de 100.000 de euro. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat vineri la un pret de 0,371 lei/actiune.

Actiunile producatorului de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia au urcat vineri cu 0,8%, inregistrand un rulaj de circa 18.900 de euro (63.000 de lei), sub cele care se realizau inaintea datei de inregistrare a actionarilor pentru majorarea de capital. "In cazul acestui emitent s-au creat pachete, iar fondurile care au concentrat detineri asteapta acum sa vada daca investitia a fost una profitabila. Este caracteristica emitentilor de pe RASDAQ aparitia acestor perioade in care rulajele scad drastic", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de lactate s-a perfectat vineri la un pret de 1,26 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO