Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu se inghesuie la dividende

29.01.2003, 00:00 36

Azi este ultima zi in care se pot cumpara actiuni ale SIF Moldova pentru a participa la distribuirea dividendelor din profitul inregistrat in anii anteriori. In sedintele precedente ale Bursei, vanzatorii au fost cei care au dominat piata. Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 1,8% din pretul anterior, in conditiile unei lichiditati relativ ridicate.
Brokerii se asteapta ca incepand de maine, pretul actiunilor SIF Moldova sa scada brusc, datorita trecerii datei de referinta, dupa care cotatiile sa se inscrie pe o tendinta de crestere usoara. Aceasta este si una din cauzele care a condus la evolutia neconcludenta a actiunilor SIF Moldova in ultimele zile. "O parte din cei care vand acum actiuni SIF se asteapta sa le cumpere mai ieftin dupa trecerea datelor de referinta," a apreciat Rares Nilas, presedintele societatii de brokeraj Transilvania Capital Invest.
Societatile de investitii financiare au pierdut ieri, in medie 1,4% fata de luni. Singura care nu a consemnat o scadere a fost SIF Oltenia, care a fost ieri si cea mai lichida societate de la Bursa. Actiunile sale au oscilat intre 2.650 si 2.750 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la pretul de 2.750 lei/actiune.
Actiunile singurei banci tranzactionate ieri la Bursa, Banca Transilvania s-au inscris pe tendinta usor descrescatoare de pe piata. Titlurile bancii au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 3.600 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de ziua anterioara. Banca Romana pentru Dezvoltare este suspendata de la tranzactionare incepand de ieri pentru operarea majorarii capitalului social si a divizarii actiunilor, urmata de consolidarea acestora.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a mai pierdut inca 10 lei din valoarea actiunilor, care au ajus  la inchidere la pretul de 1.220 de lei. Valoarea operatiunilor realizate ieri cu actiunile Petrom a fost de 3,6 miliarde de lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au consemnat ieri prima zi de scadere clara de la inceputul anului. Cotatiile au coborat pana la 5.000 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a perfectat la 5.050 lei/actiune. Cotatia de ieri a fost cu 2,9% mai mica fata de cea din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Impact a depasit 1,5 miliarde de lei. Compania a anuntat ieri la Bursa ca asteapta oferte pentru constituirea unui consortiu pentru organirarea unui fond ipotecar. Intr-un comunicat anterior, compania preciza ca are in vedere constituirea unui asfel de fond pentru a-si finanta proiectele de dezvoltare imobiliara.
Actiunile producatorilor de medicamente au consemnat oi zi slaba. Cea mai mare scadere in randul acestora a apartinut actiunilor Sicomed Bucuresti, care au pierdut 4% fata de luni, in conditiile in care ultima tranzactie s-a realizat la 2.350 lei/actiune. Terapia Cluj a pierdut 50 de lei din pretul actiunilor dupa ce in ultimele sedinte pretul de inchidere a fost acelasi: 4.400 lei/actiune. Valoarea transferurilor cu titlurile Terapia a fost de 312 milioane de lei.
Actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman s-au transferat ieri pe piata RASDAQ la preturi cuprinse intre 26.500 si 28.500 lei/actiune. Pretul mediu a fost cu 0,3% mai mare fata de ziua anterioara. Actiunile Petrotub au fost ieri cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei, cu o valoare a tranzactiilor de 389 milioane de lei.
La categoria de baza, actiunile Argus Constanta, cu valoarea nominala de 150.000 de lei, au oscilat intre 315.000 si 330.000 lei/actiune. Pretul mediu a pierdut aproape un procent fata de ziua anterioara, iar valoarea celor 28 de operatiuni realizate marti a fost de 2,1 miliarde de lei.
Indicele general al pietei, RASDAQ-C a ramas practic neschimbat fata de ziua anterioara, in timp ce societatile de la categoria I au  pierdut, in medie 2,6%. Valoarea indicelui RAQ-I, calculata la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri a fost de 1.056,7 puncte.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au pierdut ieri pana la 2.010 lei/actiune, in timp ce pretul mediu, de 2.052 lei/actiune a fost cu 6,7% mai mic fata de cel din ziua anterioara. Un alt producator de motoare electrice, UMEB Bucuresti, a urcat cu 9% fata de pretul mediu anterior. Tranzactiile de ieri, in valoare de 150 milioane de lei, s-au realizat la preturi cuprinse intre 21.500 si 22.500 lei/actiune.
Actiunile companiei International Leasing au facut obiectul a doua transferuri in valoare de 546 milioane de lei. Cele doua operatiuni s-au realizat la pretul de 2.000 lei/actiune, care a fost  cu 5,3% mai mare fata de cotatia medie anterioara. International Leasing are un capital social de 30,5 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Toate cele trei tranzactii de ieri cu actiunile societatii Ceramica Iasi s-au realizat la pretul de 5.450 lei/actiune, fara nici o modificare fata de cotatia precedenta. Actiunile companiei producatoare de caramizi si alte produse pentru constructii au intregistrat in ultimele doua sedinte ale Bursei Electronice RASDAQ o crestere spectaculoasa a lichiditatii. Valoarea actiunilor transferate ieri a fost de 531 milioane de lei. Societatea are un capital social de 7 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Principalul actionar este Asociatia Salariatilor, - PAS Ceramica, care detine de 40% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO