Burse - Fonduri mutuale

Investitorii la Bursa pot paria incepand de astazi pe indicele BET

Investitorii la Bursa pot paria incepand de astazi pe indicele BET

Click pentru imaginea intreaga

14.09.2007, 17:13 40

Contractele futures (la termen) pe indicele BET al celor mai lichide 10 actiuni de la Bursa debuteaza astazi pe piata reglementata din Romania, fiind primele instrumente derivate care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Derivatele sunt instrumentele cu gradul cel mai ridicat de risc din piata de capital si sunt folosite, in general, de investitorii institutionali. Constienti de acest lucru, reprezentantii BVB mizeaza in special pe interesul investitorilor institutionali, fondurile mari de investitii care activeaza pe piata romaneasca de capital.
"Investitori sofisticati" sunt asteptati sa tranzactioneze contractele futures pe BET pentru a-si proteja investitiile de pe Bursa. Contractul pe indicele BET este cu atat mai oportun pentru institutionali cu cat cele zece companii din cosul acestuia sunt preferate de fondurile mari de investitii datorita lichiditatii ridicate.
Anuntate de a veni pe Bursa de mai bine de un an, instrumentele derivate raman o necunoscuta pentru cei mai multi jucatori de la BVB si sunt familiare doar celor care au investit pe Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.
Mecanismul este insa unul destul de simplu, daca se are in vedere si complexitatea la care au ajuns instrumentele derivate in pietele mature. Totul depinde de asteptarile pe care jucatorul le are asupra trendului indicelui.
Pentru a putea tranzactiona aceste contracte, investitorul trebuie sa isi deschida un nou cont la unul din brokerii acreditati pe aceasta noua piata. Semnarea unui nou contract in care apar clauze specifie noilor riscuri este urmatoarea etapa.
Brokerii au trecut printr-un program de instruire organizat de BVB, iar implementarea acestor tipuri de tranzactii a presupus si altfel de investitii: personal si infrastructura. Pregatirile pentru noile instrumente derivate au fost insa lasate pana in ultimul moment de intermediari, ieri multe case de brokeraj inca lucrand la detalii de natura juridica, back-office sau trading.
Desi nu se asteapta la o afluenta prea mare inca din primele zile de tranzactionare, cei mai multi dintre ei spun ca astazi vor onora cererile clientilor care vor dori sa incerce noile instrumente.
"Cu siguranta contractele futures pe BET vor fi interesante pentru fondurile de investitii, cele de hedging, dar si speculatori care au mai jucat si pe piata la termen de la Sibiu. Nu ma astept insa la un interes deosebit in primele zile de tranzactionare", a spus pentru ZF Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, casa de brokeraj ai carei clienti sunt in principal fondurile de investitii.
BVB a decis sa nu perceapa niciun fel de comision pentru acest an in vederea incurajarii investitorilor. Casa de Compensate Bucuresti va cere 1 leu/acontract, in timp ce cei mai multi dintre intermediari sustin ca taxele percepute vor fi mai ridicate decat la Sibiu, pentru ca si valoarea contractului va fi mai ridicata. Marja minima stabilita de BVB este de 1.200 de lei/contract. La Sibiu comisionul pe contract era perceput in suma fixa si se incadra intre 1,3 si 1,5 lei.
Fiecare intermediar va fi insa liber sa isi stabileasca propriile conditii de tranzactionare. Reprezentantii Finans Securities au declarat pentru ZF ca va percepe un comision identic cu cel pentru contractele pe Sibiu, 1,5 lei, dar in schimb marja va fi dubla fata de cea recomandata de BVB. O alta casa de brokeraj a anuntat ca va percepe initial 6,5 lei/contract si marja va fi fixata la 1.500 de lei.
Lichiditatea pietei este insa de asteptat sa fie creata tot de investitorii mari, iar brokerii si traderii spun la unison ca se asteapta la un succes deplin al acestui instrument.
"Cred ca va fi un interes foarte mare pe acest instrument. De astfel, orice nou instrument se va bucura de succes in conditiile in care in piata este o lipsa de emitenti si alternative de investire", spune Daniel Pocorea, director general adjunct la BRD Securities.
Previziunile lor se bazeaza si pe ceea ce se intampla pe restul pietelor. Cristian Tudorescu, directorul departamentului de research de la Vanguard, spune ca pe Bursa din Budapesta tranzactiile de contracte futures pe indice reprezinta 15-20% din lichiditatea pietei.

Cand BET urca cu 1%, investitorul poate castiga 8,3%

Initial investitorul va trebui sa scoata din buzunar minimum 1.200 de lei (360 de euro), care reprezinta marja pentru cumpararea contractului. Luand cazul in care investitorul previzioneaza un trend ascendent, el va cumpara, spre exemplu, un contract cu scadenta decembrie 2007 (BET07DEC) incheiat la un pret de 10.000 puncte, iar a doua zi, in cazul in care se va hotara sa il vanda, si indicele ar urca, de exemplu, la 10.100 de puncte, castigul investitorului ar fi de (10.100-10.000)X1leu, mai exact 100 lei, adica 8,3% din suma investita, la o variatie de 1% a indicelui BET. In cazul in care insa indicele ar cadea cu 100 de puncte, investitorul ar fi pierdut 100 de lei. Marja nu poate scadea sub 1.000 de lei, iar in caz contrar investitorul va aduce alti bani de acasa. Variatia maxima zilnica permisa va fi de 500 de puncte (acum circa 5% din indice), identic fiind si castigul/pierderea maxima in lei. Comisionului de 1 leu/contract perceput de Casa de Compensare i se va adauga cel de negociat cu intermediarul in suma fixa sau procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO