Burse - Fonduri mutuale

Investitorii îşi vând acţiunile de la FP ca să prindă dividendele de la SIF-uri

Investitorii îşi vând acţiunile de la FP ca să prindă dividendele de la SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu

09.03.2011, 23:50 51

Bursa a crescut miercuri cu 0,49%, într-o piaţă în careac­ţiunile celor cinci so­cie­tăţi de investiţii financiare (SIF)au urcat pe medie cu 3,21%, impulsionate de propunerea SIF Muntenia(SIF4) de a distribui peste ju­mătate din profitul de anul trecutsub formă de dividende. Titlurile SIF Mun­te­nia au consemnat ceamai accelerată ascensiune de la acest segment al pieţei încă dinprimele minute. La sfârşitul sesiunii, acţiunile SIF Muntenia erauîn creştere cu 4,5%, la 0,72 lei. Aceste titluri au înregistrat alcincilea rulaj din piaţă, de 3,9 milioane lei.

Evoluţia titlurilor SIF Muntenia a impulsionat şi acţiunilecelorlalte patru SIF-uri, astfel că indicele BET-FI a avansat cu3,21% şi a depăşit nivelul de rezistenţă de 25.000 de puncte.
Adrian Tod, directorul de tran­zac­ţionare al firmei de brokerajRombell Securities, crede că dividendele propuse de patru dintreSIF-uri i-au determinat pe speculatori să revină în piaţă şi să fiemai activi, în speranţa obţinerii unui randament mai bun.

"Investitorii au reacţionat foarte bine la propunerea de dividendînain­tată de SIF Muntenia, volumele tranzac­ţionate pe acestemitent fiind mult peste me­dia din ultimul timp. Influenţadividendelor s-a văzut şi în şedinţele an­te­rioare, în special laSIF Moldova. În schimb, marele pierzător pare a fi Fon­dulProprietatea, unde se pare că spe­cu­latorii vând pentru a cumpărala SIF-uri, în speranţa unui randament mai bun oferit dedividende", a declarat Tod.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de marţi.
Astfel, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţiacelor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a avansat cu1,54%.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la PrimeTransaction, spune că mişcarea ascendentă vizibilă acum pe SIF-uria putut fi identificată prima dată pe acţiuni precum OMV Pe­trom(SNP), BRD (BRD) şi Transgaz (TGN).
"Dacă condiţiile favorabile se menţin, vom avea de-a face uşor-uşorcu o deblocare a rulajelor şi pe alte so­cie­tăţi", a adăugatel.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-auclasat pe primele locuri în funcţie de lichiditate, cu tranzacţiide 8 milioane lei şi respectiv 6,8 milioane lei. Acţiunile FP auscăzut cu 0,41%, la 0,6 lei.

Tod crede că acţiunile SIF vor continua să fie în centrul atenţieispe­cula­torilor cel puţin până când FP va anun­ţa o propunereconcretă de divi­dend. "Probabil că va fi aşa până când va veni opropunere clară de dividende şi la FP, iar apoi, în funcţie de câtde tentant va fi dividendul, cotaţia acestor acţiuni se va aşeza peun palier corespunzător", a adăugat brokerul.

Totodată, Bărbulescu consideră că speculatorii ies de pe acţiunileFP din cauza volatilităţii reduse, iar din acest motiv nu crede căpe termen scurt aceste titluri pot să crească.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile Apcarom Buzău (APC) după ce titlurile companiei auurcat ieri pentru a doua şedinţă la rând cu 15%, după ce conducereaa propus distribuirea unui dividend record de 0,22 lei/acţiunereprezentând profitulcumulat al societăţii din ultimii doiani.
  • Titlurile Băncii Carpatica (BCC) care intră mâine latranzacţionare după înregistrarea majorării de capital cu 35,6 mil.lei strânşi de la acţionari în vederea suplimentării capitalurilorbăncii care a raportat anul trecut pierderi semnificative.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri cu scăderi uşoare pe principalii indici,corecţii similare fiind consemnate la aceeaşi oră şi deprincipalele burse europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO