Burse - Fonduri mutuale

Investitorii in fondurile de actiuni nu cred inca in revenirea Bursei

Investitorii in fondurile de actiuni nu cred inca in revenirea Bursei
31.03.2009, 00:00 21

Avansul de aproape 30% al Bursei din luna martie nu a incurajat investitorii sa cumpere fonduri de actiuni, neincrederea si teama ca actuala criza nu s-a terminat inca tinandu-i departe pe acestia de actiuni.

Luna martie a adus o crestere de aproape 30% a principalilor indici bursieri, cu un avans spectaculos de 33,7% al BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, in intervalul cuprins intre 27 martie si 27 februarie, urmat la scurta distanta de BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii listate, care a inregistrat un plus de 31% in acelasi interval.
Avansul Bursei s-a facut resimtit si in randamentele fondurilor de actiuni: BT Index, administrat de BT Asset Management, fond de actiuni care reproduce structura indicelui bursier ROTX, a fost cel mai performant fond al lunii martie cu un plus de 32,7% in intervalul cuprins intre 27 februarie si 30 martie. Pe locurile al doilea si al treilea se plaseaza Raiffeisen Romania Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu 27,8% si BT Maxim cu 25,1%.
"Avansul Bursei nu a adus intrari spectaculoase in fondurile de actiuni in luna martie. Investitorii sunt in expectativa si se tem ca criza nu s-a terminat inca. Cred ca avem nevoie de un trend de crestere mai consistent, de cateva luni, pentru a putea asista la revenirea investitorilor in fondurile de actiuni", a spus Walter Blaj, director general adjunct al societatii de administrare Globinvest, care gestioneaza fondul de actiuni Napoca. Napoca a raportat o performanta de 21,8% in ultima luna.
"Investitorii sunt inca intr-o stare de inertie si au nevoie de o continuare a cresterilor pentru cateva luni pentru a-si recapata increderea in actiuni", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare SIRA. Din portofoliul SIRA fac parte fondurile de actiuni Omnitrust si Omninvest care au marcat cresteri de 14,8%, respectiv 13,4%.
Administratorii spun ca investitorii din fondurile de actiuni reactioneaza mult mai agresiv la scaderile pietei de actiuni decat la cresterile acesteia.
De exemplu, la inceputul lunii octombrie 2008, cand principalii indici bursieri au inregistrat deprecieri de aproape 40%, fondurile de actiuni au inregistrat fluctuatii mari ale activelor nete care semnalizau atunci intentiile speculative ale investitorilor. Acestia intrau in fonduri la preturi foarte mici, dupa perioade de scadere accentuata a Bursei, si vindeau pentru a marca profit atunci cand Bursa a crescut.
Pe de alta parte, cele mai mari intrari de capital in fondurile de actiuni s-au inregistrat in prima jumatate a lui 2007, cand Bursa de la Bucuresti se apropia de maximele istorice, cresterile spectaculoase de pe Bursa de atunci atragand o multime de investitori si in fondurile mutuale. Investitorii care au intrat atunci au inregistrat pierderi uriase, pe fondul caderii Bursei.
Teoretic, investitia in fonduri mutuale este o investitie pe termen lung, iar investitorii ar trebui sa intre cand piata este jos, pentru a beneficia apoi de revenire. In acest fel, fondurile de actiuni ar avea si ele timp sa-si construiasca portofoliile la preturi avantajoase, deoarece in momentul in care Bursa deja a crescut foarte mult, acestea nu mai pot plasa banii clientilor in conditii optime.
Totusi, administratorii de fonduri nu sunt nici ei convinsi ca trendul de pe Bursa s-a schimbat.
"Nu cred ca avem inca elementele care sa confirme o schimbare de trend, iar evolutia Bursei din luna martie cred ca a fost o corectie pozitiva pe un trend descedent. Piata de actiuni ramane in continuare sub zodia speculatorilor, fiind marcata de insideri si de informatii care nu circula prin canalele oficiale. Poate din a doua jumatate a anului vom asista la o revenire, cand piata va fi digerat efectele acordului extern", a spus Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, care administreaza fondul de actiuni BCR Expert. Cu un randament de aproape 19% in ultima luna, BCR Expert a tras in luna martie "cateva zeci de mii de euro" de la o serie de investitori institutionali.
Desi nu a adus bani in conturile fondurilor de actiuni, evolutia Bursei din luna martie, marcata de cresterea cotatiilor actiunilor si a lichiditatii, a permis administratorilor sa restructureze portofoliul de actiuni al fondurilor.
Operatie greu de realizat in lunile trecute, cand lichiditatea si preturile actiunilor erau foarte scazute.
Fondurile de actiuni gestionau la sfarsitul lunii februarie active de 59 mil. lei (13,7 mil. euro), in conditiile in care valoarea activelor la nivelul pietei se ridica la 991 de milioane de lei (230 de milioane de euro).
O parte dintre fondurile care anul trecut erau catalogate "de actiuni" au fost trecute in ultima perioada la categoria "alte fonduri", dupa ce si-au redus puternic expunerea pe Bursa. Printre ele se numara AI Intercapital si KD Maximus, doua dintre principalele fonduri de actiuni in urma cu un an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO