Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în fonduri nu s-au mai speriat de căderea Bursei

Investitorii în fonduri nu s-au mai speriat de căderea Bursei

Autor: Roxana Daniela Pricop

16.08.2011, 00:03 273

Fondurile de acţiuni au rezistat mai bine la turbulenţele de pe burse în august decât la corecţiile din toamna anului 2008, când au căzut victime speculatorilor.

De vineri, 5 august, când S&P a retrogradat ratingul SUA, şi până vineri, 12 august, Bursa de la Bucureşti a fost asemeni unui roller coster, înregistrând corecţii ample care au ajuns şi la minus 15% pe anumite acţiuni în anumite momente ale şedinţei bursiere, dar şi aprecieri puternice de peste 15% atunci când pieţele externe şi-au recăpătat optimismul.

În acest interval, deşi fondurile de acţiuni la care investesc au afişat pierderi şi de minus 20% într-o singură săptămână, investitorii au reacţionat cu calm, retragerile fiind la niveluri mult mai mici decât în toamna anului 2008, când Bursa de la Bucureşti a avut o evoluţie la fel de sinuoasă.

În ultima săptămână fondurile de acţiuni au pierdut circa 100 de investitori dintr-un total de 12.300 de clienţi.

În a doua săptămână din octombrie 2008, după colapsul Lehman Brothers, Bursa scădea cu 14-16%, pentru ca apoi să decoleze cu peste 15%. Pentru că valoarea unităţilor de fond se calcula atunci cu un decalaj de câteva zile faţă de evoluţia acţiunilor de pe Bursă, investitorii intrau în fonduri şi cumpărau cu discount unităţile de fond după ce vedeau acţiunile scăzând cu 14% şi aşteptau creşterile de pe Bursă pentru a vinde unităţile de fond şi marca profituri. În prezent, această strategie nu mai este posibilă pentru că valoarea unităţilor pentru fondurile de acţiuni se calculează pe baza preţurilor acţiunilor din ziua respectivă şi nu după cotaţii vechi de două sau trei zile.

Din rândul fondurilor de acţiuni, BT Maxim a pierdut cei mai mulţi investitori, respectiv 44, urmat de fondul Raiffeisen România Acţiuni cu minus 15 investitori. Fondurile au afişat pierderi cuprinse între minus 16,6% şi minus 13,9%. Fondul de acţiuni Active Dinamic are însă cea mai mare pierdere săptămânală, de minus 20%, însă doar un singur investitor s-a speriat de pierderi. Astfel fondul a rămas cu 2.007 de clienţi.

Fondurile monetare, considerate investiţii pe termene scurte de timp şi cu un grad redus de risc, au raportat cele mai mari scăderi ale numărului de clienţi în intervalul 5-12 august. Pe primul loc este BCR Monetar cu un minus de 200 de investitori, dintr-un total de aproape 65.000, urmat de Raiffeisen Ron Plus cu un minus de 91 de clienţi, dintr-un total de aproape 31.000 de clienţi, şi de Simfonia 1, care a pierdut 55 de clienţi şi a ajuns la 15.070 de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO