Burse - Fonduri mutuale

Investitorii FOA cer desfiintarea fondului

02.10.2008, 19:04 85

Presedintele Asociatiei Nationale de Protectie a Investitorilor (ANPI), Mihail Nicolaevici, a solicitat ieri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) rezolvarea "odata pentru totdeauna" a situatiei FOA, argumentand ca investitorii FOA nu au fost de acord ca fondul sa fie listat in anul 2000 si ca doresc ca acest fond sa fie lichidat.

Dezbaterea publica organizata ieri de CNVM privind modificarea Regulamentului 15 din 2004, care reglementeaza piata fondurilor de investitii, a trezit la viata amintirea caderii Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, dupa mai bine de 13 ani de la colaps.
Cazul FOA incepe in 1993 cand a fost infiintat Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, primul fond deschis de investitii romanesc. In cei trei ani de functionare a atras prin randamentele spectaculoase, departe insa de a fi reale, aproape 200.000 de investitori. In 1996 a inceput caderea, pentru ca in octombrie 1998 sa aiba loc transformarea fondului mutual in fond inchis cu capital de risc, sub numele de Fondul Oamenilor de Afaceri. In 2000 a urmat listarea fondului la RASDAQ sub simbolul XFOA, ca o solutie de compromis. De fapt, prin listare se oferea o solutie "pagubitilor" sa isi recupereze sumele investite in fond.
"Comisia nu cerut opinia investitorilor cand a listat fondul. Din cei 200.000 de investitori ai FOA au mai ramas 90.000 de persoane, care nu pot sa se retraga din Fond, pentru ca daca ar iesi, s-ar retrage in pierdere. Multora dintre investitori le este si rusine ca au investit la FOA, parte dintre acestia si-au aruncat actele doveditoare", a spus Mihail Nicolaevici.
Fondul Oamenilor de Afaceri a raportat o pierdere de 20,7 mil. lei (5,6 mil. de euro) in primul semestru, in conditiile in care fondul a pierdut peste o treime din valoarea activelor din cauza scaderii valorii actiunilor de la Bursa, potrivit raportului semestrial emis de societate.
In primele opt luni ale anului, unitatea de fond FOA s-a depreciat cu aproape 50%, potrivit celor mai recente date disponibile.
Reprezentantul ANPI a mai adaugat ca investitorii FOA vor sa fie implicati in activitatea decizionala a fondului. In prezent, FOA este administrat de societatea SAFI Invest. Reprezentantii SAFI Invest nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Reactia reprezentantilor CNVM la solicitarile ANPI privind cazul FOA a fost destul de rezervata, in comparatie cu vehementa solicitarilor lui Nicolaevici.
"Sa vedem ce se poate face pentru ca investitorii sa poata participa activ la Adunarile Generale ale Fondului", a spus Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Dialogul dintre CNVM si fondurile de investitii a continuat cu o serie de propuneri privind reglementarile fondurilor de inchise listate, mai concret diminuarea valorii minime a unei unitati de fond, daca societatea de administrare trebuie sau nu sa intervina pe piata prin rascumparari pentru a mentine lichidiatea fondului inchis.
Propunerile administratorilor de fonduri s-au axat in special pe modul de inregistrare in portofoliul fondurilor a tranzactiilor cu instrumente financiare, daca acestea au loc la data decontarii tranzactiei sau la cea a tranzactiei.
Odata dezbatut Regulamentul 15 din 2004, Comisia se va decide asupra versiunii finale. In cat timp va aparea insa o varianta finala a Regulamentului 15?
"Nu stiu exact cand. Cert este insa ca vom face ca varianta finala a Regulamentului sa fie si cea mai buna", a spus Radu Toia, director general al Directiei Generale a CNVM.
Aceasta este a treia dezbatere publica organizata pe marginea modificarii regulamentului, demersurile de modificare a cadrului de reglementare fiind incepute in urma cu aproape doi ani.
Printre cele mai importante modificari propuse dezbaterii publice de catre CNVM se numara modul de calcul al valorii activului net unitar, distributia si publicitatea fondurilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO