Burse - Fonduri mutuale

Investitorii din zona euro au vândut mai multe obligaţiuni decât au cumpărat pentru prima oară în 4 ani

Investitorii din zona euro au vândut mai multe...

Autor: Ştefan Stan

25.01.2017, 00:03 351

Investitorii din zona euro au vândut mai multe obligaţiuni străine decât au cumpărat pentru prima oară în ultimii patru ani, o schimbare care ar putea afecta atât pieţele cu venituri fixe din zona euro, cât şi cele din Statele Unite, scrie Wall Street Journal.

Între sep­tem­brie şi no­iem­brie, in­ves­titorii euro­peni au vândut cu 15,99 mld. euro mai multe obli­gaţiuni străine decât au cumpărat, po­trivit celor mai re­cen­te date de la Banca Cen­trală Eu­ro­peană. Ul­tima oară când zona euro a fost un vân­zător net de datorie globală a fost în august 2012.

Programul BCE de achiziţie de datorie, precum şi ratele negative au îm­pins randamentele din zona euro la mi­nime record, ceea ce i-a făcut pe in­vestitori să se reorienteze spre alte pieţe pentru câştiguri.

Totuşi, în ultimele şase luni, in­vestitorii au vândut mai mult pe seg­mentul de venituri fixe, ca parte a co­mer­ţului în noua para­digmă a mă­su­rilor de stimu­lare fis­cală la nivel euro­pean. Acest lucru a dus la creş­terea ran­da­men­telor din zona euro, ceea ce înseam­nă că, în pofida fap­tului că in­ves­ti­torii din zona euro vând masiv obli­ga­ţiuni, ran­da­men­tele ridicate cresc atrac­tivitatea unor cumpărători locali să păs­treze banii domestic, con­sideră analiştii.

Dacă investitorii din zona euro continuă să vândă obligaţiuni străine, ar putea afecta ceea ce a fost o sursă mare de cerere pentru datorie a SUA. Miş­carea poate de asemenea să ducă la apre­cierea euro, pentru că investitorii nu vând valtuă pentru a cumpăra obli­ga­ţiuni denominate în monede străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO