Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bucureşti se uită cu îngrijorare la deranjul de pe bursa chineză

Investitorii de la Bucureşti se uită cu îngrijorare la...

Autor: Roxana Pricop

24.06.2013, 18:20 708

Bursele europene s-au corectat în şedinţa de luni cu până la un minus de 2%, investitorii reacţionând la scăderea puternică a bursei chineze şi la temerile privind consecinţele negative pe care le-ar putea avea asupra economiei chineze restrângerea stimulilor financiari de către FED.

Indicele Shanghai Composite al bursei chineze a scăzut cu 5,3% ieri, cea mai mare scădere zilnică din ultimii patru ani. Scăderea a contaminat şi bursele europene: indicele francez CAC 40 a scăzut cu 2,16%, indicele german DAX a pierdut 1,5%, iar indicele bursei de la Londra FTSE 100 s-a corectat cu 1,4%. La Bucureşti, bursa a fost închisă ieri, ziua de 24 iunie fiind declarată sărbătoare naţională, astfel că analiştii se aşteaptă ca astăzi acţiunile româneşti să scadă din cauza corelării cu pieţele externe.

„Bursa de la Bucureşti va scădea pentru că, deşi la nivel macroeconomic ne-am stabilizat, nu există suficient capital autohton pentru a ţine piept retragerilor făcute de investitorii străini“, a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

Declinul abrupt al bursei chineze a fost cauzat de retragerile masive de capital făcute de investitorii străini după ce Ben Bernanke, şeful Federal Reserve, banca centrală a Americii, a anunţat săptămâna trecută că va restrânge treptat programul de relaxare monetară prin care a injectat lunar 85 miliarde de dolari în pieţele financiare.

Pomparea de bani în pieţe alături de dobânzile zero din America au făcut ca mare parte din banii ieftini ai FED să intre în pieţe emergente, precum China, care ofereau randamente peste cele ale pieţelor mature.

„Asistăm la retrageri masive ale investitorilor străini din China. Prin stoparea banilor ieftini, fondurile de investiţii se retrag de pe pieţele considerate cele mai vulnerabile, iar China este considerată o economie vulnerabilă după ce indicatorii din economie arată o încetinire a creşterii şi existe semnale privind o bulă imobiliară“, a mai spus analistul.

Temerile privind reducerea volumului de bani ieftini au cauzat o criză de lichiditate în sistemul bancar chinez, dobânzile overnight la care băncile se împrumută între ele au atins un nivel record de 13% săptămâna aceasta, după ce dobânzile pe şapte zile au explodat joi la 25%.

„China trece acum prin criza cu care s-a confruntat SUA în 2006-2007, însă China dispune de o rezervă valutară record de 3,3 trilioane de dolari prin care banca centrală poate atenua criza de lichiditate“, a explicat analistul.

Tot ieri, banca americană de investiţii Goldman Sachs şi-a revizuit prognozele de creştere economică pentru China de la 7,8% la 7,4% în 2013, avertizând că a doua mare economie a lumii s-ar putea confrunta cu o criză de lichiditate. Ţinta de creştere economică a guvernului chinez este de 7,5% în acest an.

„Ne putem aştepta la un treilea val de criză generat de faptul că capitalul nu poate ajunge să finanţeze economia reală“, a conchis analistul.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO