Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au recuperat ieri o mica parte din pierderile suferite

18.07.2008, 00:00 14

Bursa a inregistrat ieri un "rebound" puternic, in tonul pierderilor din ultimele doua sedinte de tranzactionare, principalii indici din piata recuperand aproape jumatate din pierderile inregistrate marti si miercuri.
"Din dorinta de a iesi din piata 'bear' cred ca multi investitori incearca sa vada jumatatea plina a paharului, iar avansul de astazi al indicilor BVB se datoreaza in mare parte starii usor euforice a investitorilor americani in urma evenimentelor din ultimele zile", spune Georgiana Pacesila, broker la Confident Invest.
Ea este de parere ca scaderea puternica a pretului petrolului, rezultatele unor emitenti din sectorul financiar care nu sunt atat de slabe cum se asteptau cei mai multi, precum si interventia SEC de a interzice asa-zisele tranzactii de tipul "naked short selling" pe o perioada de 30 de zile au fost de natura sa determine un adevarat rally pe Wall Street. Naked short selling reprezinta actiunea de a vinde un activ fara a detine activul respectiv si fara a-l imprumuta in prealabil.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a crescut ieri cu 3,5%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat la randul sau cu 4,6%. Societatile de investitii financiare au recuperat si ele din pierderile ultimelor sedinte, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 3,6%. Cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, care analizeaza evolutia de ansamblu a celor mai lichide 25 companii din piata, incluzand SIF-urile, s-a apreciat ieri cu 3,5%.
In Statele Unite, indicele Dow Jones Industial Average (DJIE) a cunoscut o apreciere de 2,5%. Pe plan european principalele piete au inregistrat de asemenea cresteri importante inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia cu 2,3%, indicele german DAX cu 2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea cu 2,7%.
In acelasi timp, pretul barilului de petrol a scazut puternic miercuri, cu peste 5 dolari pe baril, dupa ce datele publicate de Autoritatea SUA pentru Informatii in domeniul Energiei (EIA) au evidentiat o majorare a stocurilor americane de benzina si titei.
Bursa a inregistrat o lichiditate destul de scazuta ieri, de 8,5 mil. euro (30,6 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj de
0,9 mil. euro (3,1 mil. lei).
Cea mai mare lichiditate de la Bursa a fost inregistrata de titlurile Petrom (SNP), in valoare de 2 mil. euro (7,3 mil. euro). Actiunile SIF Muntenia (SIF2) au realizat ieri al doilea rulaj din piata, de 0,9 milioane de euro (3,4 milioane de lei), grupul SIF-urilor realizand ieri un rulaj de 3 milioane de euro (11 milioane de lei), reprezentand o treime din totalul tranzctiilor cu actiuni din piata.
De altfel, profitul brut al SIF Muntenia a ajuns dupa primele sase luni la 17,7 milioane de euro (63,4 milioane de lei). Activele SIF-ului au inregistrat cel mai mare avans in luna iunie, acestea urcand luna trecuta cu 4,1%, la 548,2 milioane de euro (1.962 milioane de lei). SIF Moldova continua sa fie cea mai profitabila anul acesta, cu un castig brut in primul semestru de 19,7 milioane de euro (70,6 milioane de lei), dupa un avans al castigului luna trecuta de 1,5 milioane de euro (5,4 milioane de lei).
Cea mai mare crestere din piata a fost inregistrata ieri de titlurile Erste Bank (EBS), de 12,6%, urmata de aprecierea actiunilor Azomures (AZO), de aproape 9%, precum si de avansul titlurilor Prodplast (PPL) si Alro Slatina (ALR), de circa 8,4%.
Conform unui clasament al Mergermarket, realizat cu firma de audit KPMG, banca de investitii Unicredit si casa de avocatura Baker & McKenzie, Romania ocupa locul doi dupa Polonia in topul celor mai atractive state emergente din Europa pentru fondurile de investitii cu capital de risc. Acest raport ar putea orienta atentia fondurilor straine de investitii si asupra pietei din Romania.
"Piete precum Polonia si Romania continua sa ofere perspective ale unei cresteri ridicate in mai multe sectoare si castiguri ridicate. Exista putini jucatori pe piata de private equity cu o prezenta consolidata, ceea ce inseamna ca sunt sanse de a intampina o concurenta mai redusa decat in alte regiuni, desi aceasta situatie s-ar putea schimba rapid in contextul dezvoltarii acestor state", a declarat John Evans, partener al KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO