Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au început din nou să caute „valorile ascunse“ de pe RASDAQ

Investitorii au început din nou să caute „valorile ascunse“ de pe RASDAQ

Autor: Andrei Chirileasa

18.01.2011, 23:51 41

Companiile listate pe piaţa RASDAQ au început din nou să atragăinteresul investitorilor în ultimele luni, pe măsură ce bursa de laBucureşti a intrat pe o tendinţă de creştere, unele acţiuni de peRASDAQ înregistrând de la începutul anului creşteri de peste20%.

Proiectul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), carear putea duce la desfiinţarea pieţei RASDAQ, nu i-a speriat peinvestitori, care continuă să "sape" după acţiuni valoroase peaceastă piaţă, mai ales că majoritatea companiilor importante auanunţat deja că au în plan să se transfere pe piaţa principală aBursei, ceea ce ar putea aduce un interes în creştere pentruacestea.

Anul trecut, majoritatea companiilor care s-au transferat de peRASDAQ pe Bursă au înregistrat creşteri semnificative, mai alesînainte de a se efectua efectiv transferul. Este cazulproducătorului de aspiratoare Electroargeş (ELGS), care a câştigatanul trecut peste 150%, sau al distribuitorului de produsefarmaceutice Ropharma Braşov (RPH), care a câştigat circa 170%. Înambele cazuri, au contat şi rezultatele în creştere raportate.

"Vedetele" începutului de an pe RASDAQ sunt transportatorul deproduse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), cu un avans de 23%, şiproducătorul de echipamente electrice Electromagnetica (ELMA), cu ocreştere de 20%.

La Electromagnetica creşterea acţiunilor a venit pe fondul unornoi achiziţii ale SIF Oltenia, care a ajuns să deţină peste 15% dincapital.

Piaţa RASDAQ oferă încă investitorilor acces la o serie decompanii cu profil unic, pe care nu le găsesc pe Bursă, cum ar fiProspecţiuni Bucureşti (PRSN), singura companie de prospectărigeologice din România, Albalact (ALBZ), cel mai mare producător delactate ale cărui acţiuni sunt listate, sau Argus Constanţa (UARG0,unul dintre cei mai mari producători de uleiuri vegetale dinţară.

De asemenea, există mai multe companii de construcţii sauproducători de materiale de construcţii care ar putea deveniinteresante în momentul în care vor apărea primele semne clare alerelansării economice.

Valoarea tranzacţiilor de pe RASDAQ se menţine însă la un nivelscăzut, media zilnică fiind de circa un milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO