Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au facut plasamente record de 40 mil. euro in fonduri, iar activele si numarul de investitori au atins maxime istorice

Investitorii au facut plasamente record de 40 mil. euro in fonduri, iar activele si numarul de investitori au atins maxime istorice
12.05.2009, 00:00 41

Activele nete ale fondurilor mutuale au crescut in aprilie cu 23%, la nivelul record de 1,32 mld. lei (318 mil. euro), pe fondul unor subscrieri nete de 192 mil. lei (46 mil. euro), cele mai mari din istoria fondurilor locale. Numarul de investitori a depasit pentru prima data pragul de 100.000.

Fondurile monetare administrate de Raiffeisen, BCR, BRD si OTP au atras un volum record de intrari nete de 182,8 mil. lei (40 mil. euro), mizand pe apetitul redus la risc al investitorilor si pe dobanzile mari la depozite. Raiffeisen Monetar, administrat de Raiffeisen Asset Management, a inregistrat cel mai mare volum de intrari nete din industria fondurilor mutuale, respectiv de 64 mil. lei (15 mil. euro), fiind urmat de BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, cu aproape 53 mil. lei (12,6 mil. euro) atrase de la investitori in luna aprilie, si de fondul monetar Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, cu intrari nete de 42,7 mil. lei (10,2 mil. euro), potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul monetar al OTP Comodis, administrat de OTP Asset Management, a atras intrari nete de 22,7 mil. lei (5,4 mil. euro).
"Volumul mare de intrari raportat de fondurile monetare reflecta conditiile din piata: apetitul redus la risc al investitorilor care asteapta o consolidare a cresterilor bursiere pentru a investi in fondurile de actiuni", a spus Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Intrarile nete raportate de fondurile monetare au urcat intrarile nete totale raportate de fondurile mutuale (incluzand si fondurile de actiuni, diversificate si de obligatiuni) la un maxim lunar de 192,3 mil. lei (46 mil. euro) nemaiatins pana acum in istoria de peste 15 ani a fondurilor mutuale locale.
In intervalul cuprins intre lunile aprilie 2008 si martie 2009, intrarile nete in fondurile mutuale au fost de 448 mil. lei, astfel ca doar in luna aprilie 2009 fondurile au atras aproape jumatate din acest volum.
 
Aproape 9.000 de investitori noi
Subcrierile nete record au fost sustinute de intrarea a 8.800 de investitori in fondurile mutuale, cea mai mare parte provenind din randul investitorilor in fondurile monetare. Astfel, numarul total al investitorilor in fondurile mutuale a ajuns la 106.810 investitori la sfarsitul lunii aprilie, din care 27.900 sunt investitori in fonduri monetare. In continuare cei mai numerosi investitori apartin fondurilor de plasamente diversificate, respectiv de 47.728.
Raliul Bursei din lunile martie si aprilie a adus in conturile fondurilor de actiuni 3,8 mil. lei, in timp ce fondurile de plasamente diversificate au atras de la investitori 10,3 mil. lei, evolutii sustinute de doua fonduri: BT Maxim si Carpatica Global. Fondul diversificat Carpatica Global, administrat de Carpatica Asset Management, a atras un volum record de 10,2 mil. lei si 28 de investitori noi in aprilie. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a raportat intrari nete de 3,3 mil. lei in aprilie.
Fondurile de obligatiuni au fost singurele care au incheiat luna trecuta cu un sold negativ al intrarilor nete, din cele opt fonduri fiind retrase 7 mil. lei.
Gratie evolutiei fondurilor monetare, activele nete totale ale industriei au depasit pragul de 1,3 mld. lei la sfarsitul lunii aprilie. Erste Asset Management ramane cel mai mare administrator de fonduri mutuale, cu o cota de 41% din activele totale, urmat de Raiffeisen Asset Management cu o cota de 14,3%, care a urcat un loc in clasament gratie evolutiei fondului monetar. Pe locul al treilea se situeaza BRD Asset Management.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO