Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au asteptari sumbre: indicele futures BET este sub spot

18.09.2007, 17:23 13

Lipsa de tranzactii caracterizeaza in continuare piata actiunilor de la Bucuresti unde in ultima sedinta s-au realizat rulaje de sub 7 mil. euro in sectiunea reglementata. Indicii raman in continuare pe un trend descendent, dar fara a inregistra variatii spectaculoase. Spre deosebire de acestia, pietele mature din Europa au intrat furios pe scadere, iar la o ora de la inchiderea de la noi, indicele londonez FTSE 100 pierdea deja 1,4%.
Unii brokeri sunt de parere ca evolutia particulara din ultimele zile de pe piata de la Bucuresti se datoreaza faptului ca investitorii straini, care erau responsabili pentru efectul de corelatie, au renuntat la a mai fi la fel de activi pe piata noastra.
"Cred ca in ultima perioada investitorii mari i-au asociat pietei autohtone un grad mai ridicat de risc, in urma rapoartelor referitoare la deficitul de cont curent. Si pentru Bursa nu vad vesti bune in viitorul apropiat, doar poate publicarea rezultatelor financiare la noua luni", spune Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj. El mai adauga faptul ca se asteapta la rezultate bune ale companiilor romanesti si mentioneaza ca include in aceasta categorie si Petrom, care a dezamagit investitorii cand dupa primele sase luni a venit cu un profit diminuat cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Danciu argumenteaza estimarile in cazul acestui emitent prin prisma pretului la petrol care este acum la valori maxime pentru ultimul an. In plus, aprecierea monedei europene vine si ea sa intareasca rezultatele in trimestrul trei, cand cererea de carburanti este mai ridicata, sustine analistul Broker Cluj.
Tanara sectiune futures a Bursei de Valori Bucuresti continua cu o lichiditate totala de putin peste 10.000 de euro si cu doar doua scadente tranzactionate pana in prezent. De remarcat ca si aici pesimismul este dominant, cotatia vazuta de investitori pe BET pentru sfarsitul lunii fiind de 9.930,3 puncte, deja sub valoarea la care a inchis sedinta de astazi, 9.936,24. Si scadenta din decembrie se afla doar cu 30 de puncte peste valoarea actuala din piata.
Ieri, societatile de investitii financiare au pierdut din nou serios, indicele acestora, BET-FI, corectandu-se cu 0,66%. Segmentul RASDAQ nu a reusit decat un rulaj de 2,7 milioane de euro, iar indecizia din piata se resimte si aici. Indicele RASDAQ-C a inchis a cincea sedinta consecutiva pe minus.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 2,25%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la aproximativ 795.000 de euro (2,67 mil. lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. De la inceputul lunii, titlurile SIF Moldova au pierdut aproape 7,21%, scazand de la un pret e 3,72 lei/actiune in prima sedinta din septembrie. Din grupul SIF-urilor, doar actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat, acestea crescand cu 0,83% pe fondul unui rulaj de 207.000 de euro (695.000 de lei), in vreme ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mica pierdere, de 0,40% pe fondul unei lichiditati de 392.000 de euro (1,32 milioane de lei).

Actiunile Altur Slatina (ALT) au crescut ieri cu 0,63%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei a atins o lichiditate de circa 1,19 milioane de euro (3,98 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de la Bursa. Tranzactiile cu titlurile producatorului de componente auto au reprezentat ieri aproximativ 9,25% din capitalul social al companiei. Tranzactii similare au avut loc si vineri, atunci cand SIF Oltenia a vandut pe bursa un numar de 7.906.400 de actiuni ale companiei Altur pentru 381.000 euro (1,26 milioane lei), valoarea totala a tranzactiilor din ziua respectiva ridicandu-se la 393.000 de euro (1,32 milioane de lei), reprezentand 6,38% din capitalul Altur.

Titlurile Biofarm (BIO) s-au apreciat ieri cu 2,62% pe fondul unui rulaj de circa 369.000 de euro (1,24 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece din piata. SIF Oltenia a semnalat intentia de cumparare a 134.600 de actiuni ale producatorului de medicamente la pretul de 0,8950 lei/actiune, tranzactia totala fiind de 120.467 lei. SIF Oltenia a mai achizitionat saptamana trecuta un pachet de peste 373.000 de actiuni ale Biofarm. La inceputul lunii august, SIF Oltenia detinea 14,33% din Biofarm, in timp ce SIF Moldova si SIF Banat-Crisana detineau fiecare cate 10% din capitalul companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat la pretul de 0,98 lei/actiune.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au pierdut ieri 3,76%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de lactate s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 333.000 de euro (1,12 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) estimeaza ca vanzarile companiei Albalact vor avansa cu 50% in acest an, pana la circa 46 mil. euro (151,7 mil. lei), potrivit unui raport de evaluare emis saptamana trecuta. RCI previzioneaza ca in 2007 profitul operational al producatorului de lactate se va ridica la 4,4 milioane de euro (14,6 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Albalact s-a perfectat la pretul de 0,895 lei/actiune.

Actiunile Ilefor Targu-Mures (ILEF) au sarit ieri cu 23,64% pe fondul unei lichiditati de circa 25.500 de euro (86.000 de lei). Actionarii producatorului de mobila au decis sa vanda companiei Priceton Limited, pentru 5,1 milioane de euro, unele active ale firmei, constand intr-un teren de 55.735 de metri patrati si constructiile aferente, cu o suprafata de 21.445 de metri patrati. Contractul incheiat intre cele doua parti prevede ca Ilefor, care detine dreptul de concesiune asupra terenului, sa cumpere in termen de sase luni activul de la stat. Principalul actionar al companiei este grupul Mobexpert, cu o participatie de 30%, iar Dan Viorel Sucu, presedintele Mobexpert, detine 18,18% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO