Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă salvarea Greciei pentru a reintra pe bursă

Investitorii aşteaptă salvarea Greciei pentru a reintra pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

18.10.2011, 00:06 631

Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 0,56%, într-o piaţă în care ma­joritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost de numai 11,8 milioane lei, sumă cu o treime sub rulajul de vineri.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, puţinii investitori pre­zenţi la tranzacţionare reacţionând pozitiv la evoluţia burselor externe după ce miniştrii finanţelor şi gu­vernatorii băncilor centrale din statele G20 au solicitat sâmbătă Uniunii Europene să prezinte la summitul de la sfârşitul săptămânii viitoare un plan complet, decisiv pentru rezolvarea crizei dato­riilor de stat.

În a doua parte a zilei, bursele mature din Europa s-au întors pe scădere după ce purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a avertizat că sunt "vise" nerealiste aşteptările ca summitul Uniunii Euro­pe­ne (UE) de la sfârşitul acestei săp­tămâni să ofere o soluţie definitivă la criza datoriilor suverane din zona euro.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat, de asemenea, că astfel de aşteptări pentru summit nu sunt realiste şi că reuniunea nu va asigura o "soluţie definitivă".

"O mare parte din investitori sunt pru­­denţi, în principal din cauza situaţiei ex­terne, iar lipsa unui consens politic în ceea ce priveste criza datoriilor su­ve­ra­ne i-a făcut şi pe puţinii investitori activi să adopte poziţii de aşteptare. Pentru a asista la o revigorare a volu­melor de tran­zacţionare trebuie mai întâi ca pe plan extern să fie luate decizii care să rezol­ve problema datoriilor pe termen lung. Câteva măsuri concrete cred că vor readuce interesul investi­torilor pen­tru piaţa de capital. Totodată, unele oferte de acţiuni, secundare sau pri­ma­re, ar antrena un număr mai ridicat de investitori, ceea ce ar putea duce la o creş­tere a volumelor existen­te", a decla­rat Gabriel Morariu, broker la BT Se­curities.

Inversarea liniei a avut efecte reduse pe bursa de la Bucureşti, aceasta coborând spre nivelul de la finalul şedinţei de vineri, iar unele acţiuni, printre care SIF-urile şi FP, au scăzut uşor, însă volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,82% sub ni­ve­lul de vineri. La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,1%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transfe­ruri de 3,4 mil. lei, iar preţul a scăzut cu 1,7%, la 0,4453 lei.

Titlurile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei, dar şi una dintre cele mai vizibile co­recţii, de 5,38%. Cea mai recentă tran­zac­ţie a fost realizată la 70,4 lei (16,24 euro). "Pe termen scurt, piaţa va fi strâns legată de evoluţia pieţelor ex­terne, iar elaborarea unui plan de sal­vare pentru Grecia, combinat cu un plan de ajutor pentru băncile cu expunere mare pe ţările cu probleme ar putea relansa pia­ţa, în condiţiile în care analiza indica­to­rilor financiari pe unele societăţi arată o subevaluare a acestora. Toto­da­tă, per­sis­tenţa stării de indecizie asupra pro­ble­mei Greciei, în special, ar prelungi apatia, prezentă mai ales la BVB", a con­chis Morariu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor SIF după ce titlurile Erste Bank (EBS) au închis şedinţa de ieri în cădere cu 5,4% şi au atins un nou minim, de 70,4 lei/unitate. Austriecii se află în prezent în discuţii cu conducerea SIF-urilor pentru finalizarea tranzacţiei de vânzare a pachetelor deţinute de acestea la BCR în schimbul unor pachete la Erste şi cash.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au atins ieri un nou minim, de 0,5785 lei/unitate, după un declin de 6,7%. Comparativ cu nivelul maxim atins în urmă cu câteva luni, de 2,2 lei/unitate, acţiunile sunt în prezent mai ieftine cu aproape 75%.

  • Evoluţia pieţelor globale după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere pe indicele S&P 500 de 0,9%. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene pierdeau între 0,5% şi 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO