Burse - Fonduri mutuale

Investiţiile mai mici atacă producţia Petrom, dar barilul ieftin ajută rafinarea

Investiţiile mai mici atacă producţia Petrom, dar...

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2017, 00:05 473

Pe 16 februarie, OMV Petrom, cel mai mare producător local de petrol şi gaze, îşi va anunţa rezultatele anuale pe 2016.

Petrom a terminat ultimele trei luni ale anului trecut cu o producţie de hidrocarburi de 170.000 barili echivalent petrol pe zi, cu aproape 3,4% mai mică faţă de cea realizată în perioada similară din 2015, scăderea producţiei fiind rezultatul direct al unei politici de investiţii mult mai prudente din partea companiei.

Petrom a avut anul trecut un buget de investiţii de circa 4 miliarde de lei, similar cu cel din 2015, an în care barilul ieftin a obligat compania să taie cheltuielile cu aproape 40%. Încă de la acel moment, reprezentanţii firmei avertizau că această politică de investiţii îşi va pune amprenta asupra volumelor extrase, în contextul în care la nivelul anului 2014 reuşise să stabilizeze pro­ducţia de petrol şi gaze.

Datele publicate de OMV, acţionarul majoritar al Petrom, arată însă o uşoară revenire a preţului mediu pe barilul de petrol la nivel de grup, astfel că media pentru ultimul trimestru al anului trecut a fost de 45,4 dolari pe baril, faţă de 40,6 dolari în perioada similară din 2015. În al treilea trimestru al anului trecut, preţul mediu pe barilul de petrol la nivel de grup a fost de 43,3 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO