Burse - Fonduri mutuale

Ce investiţii a făcut Fondul Suveran al Norvegiei la Bursa de la Bucureşti în 2020: a urcat de patru ori expunerea la Sphera, a mai cumpărat Petrom şi Digi şi a vândut din BRD şi MedLife. Norvegienii pariază astfel pe investiţii în aripioare de la KFC şi Pizza Hut, dar şi pe energie şi servicii de internet, şi vând din bancar şi din sănătate

Ce investiţii a făcut Fondul Suveran al Norvegiei la...

Autor: Liviu Popescu

01.03.2021, 19:00 1004

♦ Opt companii listate la BVB, în portofoliul Fondului la final de 2020, printre care şi producătorul de piese auto Compa Sibiu, singura din cele opt care nu este în BET.

Cel mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial, cu active de circa 1.300 mld. dolari, adică de cinci ori cât produce economia românească într-un singur an, era la final de 2020 investitor la opt companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu o valoare totală a investiţiilor de circa 92 milioane de dolari (367 mil. lei).

Astfel, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, alimentat cu capital obţinut de Nor­vegia din resurse petroliere şi gaze naturale din Marea Nordului, a investit pe parcursul anului 2020 în acţiuni ale Sphera Group (admi­nistratorul restaurantelor Pizza Hut, Taco Bell şi KFC), a mai cumpărat la Petrom şi la Digi, dar a vândut din BRD, MedLife şi Banca Transilvania, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport anual al Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO