Burse - Fonduri mutuale

Interes major pentru drepturile de alocare ale Transgaz

20.12.2007, 18:48 22

Prima zi de tranzactionare a drepturilor de alocare atasate actiunilor Transgaz Medias (TGNR01) a coincis cu o scadere usoara a pietei, in conditiile in care atentia investitorilor a fost acaparata de noile instrumente.
Valoarea tranzactiilor efectuate ieri la Bursa s-a ridicat la circa 29,7 milioane de euro (105,66 milioane de lei), peste jumatate dintre acestea reprezentand tranzactiile cu drepturi de alocare Transgaz.
"Bursa a inceput sedinta pozitiv, urmand o perioada de scadere, pentru ca apoi sa creasca din nou, acestea fiind in schimb doar nuante", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide zece actiuni de la Bursa, a crescut ieri cu 0,2%, in vreme ce BET-FI, indicele care evidentiaza evolutia de ansamblu a preturilor celor cinci SIF-uri, a pierdut 0,4%.
"Piata este in concordanta si cu ceea ce se intampla pe pietele internationale, unde am avut de asemenea scaderi in ultima perioada, desi nu spectaculoase", este de parere Brendea.
Dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri de la Bucuresti, CAC 40 din Franta s-a apreciat cu 0,2%, indicele DAX german a inregistrat si el o crestere de 0,1%, acelasi trend fiind urmat si de FTSE 100 din Marea Britanie, care a crescut cu 0,2%. In Statele Unite, ultima sedinta a adus pentru Dow Jones Industrial Average o crestere de 0,5%.
Asa cum s-au asteptat brokerii, vedeta la Bursa a fost ieri Transgaz. Drepturile de alocare atasate actiunilor companiei au deschis prima sedinta de tranzactionare la pretul de 321 lei /actiune, cu 67% peste pretul de vanzare al actiunilor din oferta publica, de 191,92 lei.
"In primele 15 minute ale sedintei atentia investitorilor a fost acaparata de Transgaz. Piata a asteptat practic banii pentru Transgaz, multi intrand astazi in drepturile atasate acesteia", este de parere Brendea.
In Transgaz au intrat ieri circa 13,1 milioane de euro (46,6 milioane de lei), ultimul pret la care s-au tranzactionat drepturile fiind de 294,8 lei/actiune, cu 53,6% peste pretul de vanzare din oferta publica.
El a mai precizat ca este posibil ca "febra" pentru Transgaz sa se mai linisteasca in ultimele doua sedinte, urmand ca investitorii sa se concentreze si asupra celorlalte actiuni din piata.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut ieri 1,2%, pe fondul unui rulaj de circa 1,21 milioane de euro (4,3 milioane de lei), printre primele zece din piata. Titlurile societatii de investitii financiare au facut ieri si obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 2,57 milioane de euro (9,14 milioane de lei). Titlurile SIF Muntenia au inregistrat unul dintre cele mai importante cresteri de pe Bursa de la inceputul acestei luni. Pretul de achizitie a fost de 2,47 lei/actiune, fiind tranzactionat un pachet de circa 3,7 milioane de actiuni. Cele cinci sif-uri au atins ieri un rulaj de 9 milioane de euro (32,1 milioane de lei), reprezentand circa 30% din totalul tranzactiilor de la Bursa.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si in sedinta precedenta, dupa ce au atins un pret maxim de tranzactionare de 0,615 lei/actiune. Producatorul de medicamente a cumparat marti actiuni in valoare de 4,15 milioane de lei (1,16 milioane de euro) la cele trei SIF-uri din actionariatul propriu, dupa ce in sedinta precedenta a achizitionat titluri ale celor trei societati pentru 4,28 milioane de lei. "Compania a intrat pe consolidare si este in ton cu piata. Biofarm reprezinta cel mai mare cumparator pe SIF-uri", spune Alin Brendea. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm Bucuresti s-a perfectat la un pret de 0,605 lei/actiune.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au crescut ieri cu 0,22%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei de dezvoltare imobiliara s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 295.000 de euro (1,05 milioane de lei). "La Impact observam o revenire in ton cu piata, pe lichiditati bune. Este posibil ca Impact sa continue sa mearga in ton cu piata", spune Brendea. Titlurile Impact au pierdut de la inceputul anului circa 28,4%, compania efectuand insa mai multe majorari de capital in decursul anului. Luna decembrie a adus pentru Impact o pierdere de circa 2,6%, titlurile companiei scazand de la un pret de 0,469 lei/actiune pe 3 decembrie la un pret de 0,457 lei/actiune in sedinta de ieri.

Titlurile Electroputere Craiova (EPT) au sarit ieri cu aproape 10%. "La Electroputere avem in continuare o volatilitate ridicata, datorata unei lichiditati mici. Inca nu au venit semnale cu ceea ce se intampla in cadrul companiei, contand foarte mult cele care vor aparea. Cei care au cumparat societatea demonstreaza ca doresc sa o dezvolte, sa o puna pe roate", spune Brendea. Electroputere a fost achizitionata in noiembrie de catre compania saudita Al-Arrab, aceasta preluand 62,82% din actiunile Electroputere de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS a anuntat la inceputul lui decembrie ca Al-Arrab nu a realizat inca infuzia de capital de lucru la Electroputere.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au crescut ieri cu 0,77%, pe fondul unui rulaj de circa 157.000 de euro (560.000 de lei), al patrulea de pe piata RASDAQ. "Prospectiuni reprezinta o actiune lichida, in atentia investitorilor, al carei pret incearca sa se stabileasca in jurul nivelului de 40 de lei/actiune. Titlurile companiei vor evolua probabil in ton cu piata, datorita situatiei bune, dar anul viitor va aduce probabil o corectie pentru Prospectiuni, dupa ce va trece perioada de majorare a capitalului", spune Brendea. Actionarii companiei au aprobat la inceputul lunii decembrie majorarea capitalului social cu 5,1 mil. euro (17,98 mil. lei), prin aport in numerar din partea actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO