Burse - Fonduri mutuale

Institutionalii romani au preluat initiativa pe Bursa

11.10.2007, 20:29 17

Investitorii romani persoane juridice au realizat investitii nete de aproape 100 mil. euro pe Bursa de Valori in ultimele cinci luni, fata de circa 66 mil. euro cat au adus investitorii institutionali straini, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Institutionalii romani au fost printre cei mai activi investitori de pe Bursa in ultimele doua luni, cant piata s-a inscris pe un trend descendent, profitand de corectii pentru a acumula actiuni la un pret mai mic, in timp ce fondurile straine au fost vanzatori neti in august si septembrie.
In septembrie, de exemplu, persoanele juridice romane au cumparat actiuni de 61,5 mil. euro, comparativ cu achizitii de 64,1 mil. euro ale strainilor, insa au vandut actiuni de doar 43,7 mil. euro, fata de 69,3 mil. euro in cazul strainilor. Activitatea mai redusa a fondurilor straine in ultimele luni a fost determinata de criza pietelor financiare la nivel international.
In categoria investitorilor romani persoane juridice intra fondurile mutuale si cele inchise, SIF-urile, societatile de brokeraj care realizeaza tranzactii pe house, societatile de asigurari, bancile, dar si societati comerciale prin care tranzactioneaza o serie de investitori puternici.
Achizitiile investitorilor romani persoane juridice s-au ridicat in primele noua luni ale anului la aproape 800 mil. euro, reprezentand 25% din tranzactiile totale cu actiuni realizate pe BVB in aceasta perioada, de 3,2 mld. euro. Vanzarile institutionalilor romani au fost in acest interval de 700 mil. euro.
In comparatie, fondurile straine au cumparat in noua luni actiuni de 1,25 mld. euro si au vandut de 960 mil. euro. Cele mai mari intrari nete ale investitorilor straini s-au inregistrat insa in primele patru luni ale anului.
Investitorii romani persoane fizice au fost si ei mai activi la cumparare in ultimele doua luni micsorand soldul negativ determinat de vanzarile lunare ale cuponarilor. In august, investitorii individuali locali au vandut cu doar 0,2 mil. euro mai mult decat au cumparat, iar in septembrie soldul a fost de minus 13 mil. euro, mult mai redus decat in lunile precedente, cand soldul negativ depasea 45 mil. euro.
Achizitiile realizate de investitorii locali, persoane fizice si juridice, s-au apropiat in ultimele doua luni de 70% din rulajul total de pe Bursa, insa pe fondul unei lichiditati in scadere. In primele noua luni ale anului, investitorii rezidenti au o pondere de 57% din achizitiile de pe Bursa si 67% pe partea de vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO