Burse - Fonduri mutuale

ING vede un profit dublu pentru Petrom

16.04.2008, 17:56 15

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va ajunge anul acesta la un profit net de 3,57 mld. lei (991 mil. euro calculat la un curs de 3,6 lei/ euro), dublu comparativ cu rezultatul raportat anul trecut de 1,7 mld. lei (532 mil. euro), spun analistii de la ING Bank.
Acestia isi bazeaza estimarile, in special de cresterea barilului de titei pe pietele internationale, lucru care influenteaza pozitiv activitatea de explorare si productie a companiei. Totodata, ING Bank recomanda achizitia titlurilor Petrom indicand un pret pe actiune de 0,514 de lei, fata de pretul de 0,426 lei, la care au inchis ieri pe Bursa.
"Petrom este favorizata de actuala tendinta de apreciere a barilului de titei, ceea ce va duce la cresterea incasarilor pe partea de upstream (explorare si productie - n.r.), in ciuda costurilor ridicate de productie", se arata in raportul realizat de ING Bank. Potrivit aceleiasi surse, afacerile Petrom vor ajunge anul acesta la 16,6 mld. lei (4,61 mld. euro), in crestere cu 33%, in lei, comparativ cu rezultatul de 12,4 mld. lei (3,7 mld. euro), in registrat anul trecut.
Analistii ING spun ca Petrom va putea beneficia in continuare de nivelul redeventelor extrem de reduse platite statului mai ales datorita faptului ca participa la crearea fondului de gaze destinat acoperirii cheltuielilor cu factura la gaze pentru familiile cu dificultati financiare. Valoarea fondului social de gaze se ridica in acest an la 172 mil. lei, din care contributia Petrom este de 80 mil. lei, iar cea a Romgaz, celalalt mare producator de gaze din Romania, de 92 mil. lei. Planurile conducerii Petrom sunt acelea de a transforma compania in liderul pietei in Europa de Sud - Est, desi pana in acest moment actiunile companiei au fost destul de timide pentru indeplinirea acestui deziderat.
"Nu avem rezultate specifice in sensul indeplinirii planului de a transforma Petrom intr-un hub al OMV pentru regiunea de Sud-Est a Europei. Rezultatele nu sunt foarte mari, urmand sa avem mai multe discutii despre obiectivele strategice in luna iunie", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom. Compania va investi circa 130 mil. euro pentru constructia noului sediu, denumit Petrom City, din care 80 mil. euro pentru constructia propriu-zisa a cladirilor administrative, proiectul urmand sa includa un centru de date si o centrala electrica de 5 MW. Proiectul va fi finalizat la sfarsitul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO