Burse - Fonduri mutuale

ING cauta printre investitorii locali clienti pentru serviciile de custodie

06.03.2007, 18:05 27

Ascensiunea apetitului investitorilor romani pentru pietele de capital externe, care prezinta avantajul lichiditatii crescute dar si pe cel al unui spectru mult mai variat de instrumente financiare, creeaza in Romania o piata pentru serviciile de custodie pe pietele externe de capital.
In prezent la serviciile de custodie apeleaza in special fondurile straine de investitii care activeaza pe piata locala. Rolul bancii custode este de a pastra in siguranta titlurile din portofoliul clientilor si sa asigure decontarea tranzactiilor, bancile custode fiind legate direct in sistemul Bursei de Valori.
ING Bank intentioneaza sa devina un custode regional pentru investitorii romani, avand in vedere prezenta bancii pe majoritatea pietelor din regiune.
"ING Bank depoziteaza si certifica in prezent activele a trei SIF-uri: Banat Crisana, Transilvania si Oltenia, in valoare totala de peste 500 de milioane de lei. Posibilitatea de a activa pe pietele externe impune investitorilor romani necesitatea unui custode regional, fara de care tranzactiile nu pot avea loc", spune Ioana Apa, manager securities services la ING Bank.
Sucursala locala a ING Bank Amsterdam, care este depozitara pentru activele a trei societati de investitii financiare in valoare de 518 milioane de lei, pune la dispozitia investitorilor autohtoni servicii de custodie pe piata externa de capital, prin intermediul celor zece sucursale ING Bank existente in Europa Centrala si de Est.
Tinand cont de dimensiunea redusa a pietei de capital autohone precum si de pragul de 20% impus de autoritatea de reglementare a SIF-urilor pentru investitiile in societatile nelistate, multe dintre societatile de investitii financiare, cu active in administrare de miliarde de euro, vor alege probabil calea strainatatii pentru a investi, crede Ioana Apa.
Astfel, serviciile de custodie externe se vor dovedi o consistenta sursa de profit pentru institutiile bancare, tinand cont de comisioanele aplicate unor active de miliarde de euro. Avantajele sunt de partea bancilor care apartin unor grupuri financiare internationale si care dispun deja de o retea paneuropeana.
"Multe dintre SIF-uri au in vedere sa investeasca pe piata externa de capital, drept urmare vor necesita un custode. ING Bank, prin intermediul celor zece sucursale din Europa, printre care cele din Rusia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, pune la dispozitie investitorilor un spectru larg de posibilitati", spune ea.
ING Bank este in prezent custodele societatii de brokeraj Estinvest Focsani, care si-a manifestat intentia de a activa pe bursa de la Viena.
"Pana acum am activat pe bursa de la Viena in nume propriu, nu am facut inca investitii pentru clientii nostri. Probam atat modalitatea in care se fac tranzactiile si cum evolueaza piata vieneza, cat si serviciile de custode", spune Lucian Ovidiu Isac, presedinte Estinvest.
Reprezentantii Estinvest au declarat ca intentioneaza sa se extinda in viitor si pe pietele de capital din Ungaria si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO