Burse - Fonduri mutuale

Indicii s-au agatat de suporturi, dar toate privirile sunt pe Transgaz

19.11.2007, 17:19 17

Bursa de la Bucuresti deschide ultima saptamana dinaintea ofertei Transgaz pe un ton pesimist moderat, influentat si de instabilitatea din pietele de capital internationale. Dupa o saptamana in care actiunile din Statele Unite au incheiat pe plus pentru prima data in octombrie, si la Bucuresti indicii au ajuns la niveluri suport unde preturile actiunilor si-au gasit ancore puternice.
BET-FI a inchis vineri in jurul valorii de 72.000 de puncte, in conditiile in care primele doua din cele cinci societati de investitii financiare se tranzactioneaza in prezent la sub preturile la care au deschis acest an. De altfel, indicele afiseaza un randament de doar 13% pentru 2007, dupa ce anul trecut incheia cu un avans de peste 30%.
BET rezista si el la 9.000 de puncte si se afla aproape cu 17% sub maximul inregistrat la sfarsitul lunii iulie.
"Indicii se afla acum in suporturi destul de solide si cred ca actiunile vor urma o perioada de stabilizare in jurul valorilor actuale. Ramane insa de vazut daca dupa aceasta stabilizare si dupa oferta de la Transgaz se va intra pe un trend ascendent. Deocamdata nu se poate vorbi de cresteri", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
SIF Moldova a inchis vineri la un pret cu aproape 8% sub cel la care a debutat in 2007, in conditiile in care numai in ultima luna s-a corectat cu 10%. Este si cazul SIF Banat-Crisana care a pierdut in ultimele 30 de zile peste 15%.
"O analiza minima arata ca unele actiuni se tranzactioneaza acum sub preturile de la inceput de an. In aceste conditii, investitorii incep sa se imputineze. Acum mai vand doar cei care au actiuni cumparate acum 2-3 ani si nu prevad o perioada favorabila", spune Caramiha.
Vineri s-au facut tranzactii mai insemnate pe BRD, unde pretul a scazut cu aproape 3%, iar valoarea rulajului a depasit 4 milioane de euro. Pe RASDAQ, valorile de tranzactionare au fost miscate doar de transferurile cu titluri Admeb ce s-au ridicat la peste 1,15 mil. euro.
"Principalele actiuni care scad in aceasta perioada sunt preferatele strainilor, iar acesta nu este un semnal bun. Cred insa ca preturile se vor stabiliza. S-a observat ca daca preturile incearca sa mai scada cresc volumele de tranzactionare", mai spune Caramiha.

Actiunile BRD au coborat vineri cu 2,89% pe fondul unei valori a tranzactiilor destul de ridicate, peste 4,2 milioane de euro (14,7 mil. lei). In ciuda unor rezultate caracterizate de brokeri drept "bune" pe al treilea trimestru, actiunile bancii au intrat pe un trend descendent, numai in ultima luna corectia fiind de aproape 12%. BRD a reusit un profit de circa 207 mil. euro (682 mil. lei) la noua luni, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul net numai pe al treilea trimestru a fost de 80 de miliaone de euro. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat la un pret de 23,5 lei/actiune.

Titlurile producatorului de piese auto Compa Sibiu au pierdut in ultima sedinta de tranzactionare 3,23%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de aproape 70.000 de euro. Scaderea cotatiei s-a produs dupa ce compania a anuntat un profit in urcare pe primele trei trimestre cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 2,61 de milioane de euro. Capitalul social al companiei a urcat anul acesta cu peste 2,2 mil. euro, bani care au fost atrasi de la actionari in urma unei majorari. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,5 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de circa 96 de milioane de euro.

Actiunile producatorului de tevi Artrom Slatina s-au corectat usor in ultima sedinta de tranzactionare cu 0,19%. Cotatia a pierdut mai bine de 25% in ultima luna, dupa ce compania a afisat pierderi de 4,47 milioane de euro pe al treilea trimestru, in conditiile in care in ultimii ani obisnuise investitorii cu rate de crestere a profitului robuste. Pierderea a fost data de rezultatul financiar negativ al companiei, care in ultimii ani plusase la capitolul profit. Cea mai probabila explicatie pentru aceste rezultate este data de evolutia negativa a cursului de schimb. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de tevi s-a perfectat la un pret de 53,5 lei/actiune.

Titlurile retailerului IT&C Flamingo au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la acelasi pret cu cel de joi, valoarea tranzactiilor fiind din nou modesta, in nota ultimelor luni de tranzactionare. Compania a afisat pe al treilea trimestru un profit net de 684.000 de euro, reducand pierderile dupa noua luni la 4,14 milioane de euro. In trimestrul trei al anului trecut, Flamingo inregistra pierderi de peste 3 milioane de euro. In ultimele saptamani, cotatia acestor titluri a oscilat in jurul valorii de 0,37 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat la un pret de
0,38 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor nu a depasit 30.000 de euro.

Actiunile producatorului de materiale de constructii Ceramica s-au corectat usor in sedinta de vineri, inchizand cu 0,69% mai jos fata de ziua anterioara. Compania din Iasi a reusit sa isi dubleze profitul net in al treilea trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta urcand la 1,4 mil. euro. Indicele RASDAQ-C, reprezentativ pentru segmentul de piata nereglementat, a pierdut si vineri aproape de 1%, si s-a stabilit la 4.463 de puncte. Valoarea tranzactiilor in ultima zi de tranzactionare a urcat pe RASDAQ la doar 2,5 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de materiale de constructii s-a perfectat la un pret de 2,86 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO