Burse - Fonduri mutuale

Indicii de la Bucuresti rezista eroic caderilor din pietele internationale

18.12.2007, 18:01 20

Investitorii de la Bucuresti raman pe pozitii pe acest sfarsit de an, in conditiile in care pietele din afara inregistreaza corectii puternice in ultimele sedinte.
BET a pierdut ieri peste 1%, iar societatile de investitii financiare s-au corectat cu 0,6%. Piata autohtona obisnuise investitorii sa exagereze evolutiile externe.
Pierderea indicelui londonez FTSE 100 se apropia la inchiderea editiei de aproape 2%, in timp ce Dow Jones Industrial Average deschidea si el pesimist, cu o scadere de aproape 0,7%.
"Piata autohtona se mentine destul de bine in comparatie cu ceea ce se intampla in pietele extrene. Evolutiile de la noi sunt pe medie mai bune decatin afara", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Cu patru zile inainte de sfarsitul anului bursier, brokerii isi pastreaza optimismul in ceea ce priveste un final pe plus, luand in calcul istoricul anilor trecuti, dar si faptul ca ianuarie este vazuta in general drept o luna de cresteri. "Sunt in continuare optimist pentru acest sfarsit de an. Ma astept ca urmatoarele zile sa fie de foc pentru Bursa si sa aduca o lichiditate foarte mare", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
"Daca pietele din afara isi revin pe acest final de an, efectul pozitiv va fi mult mai accentuat la noi", este de parere Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Posibilitatea intrarii banilor blocati in cadrul ofertei publice Transgaz este vazuta si ea drept un element pozitiv. Astfel, o parte dintre fondurile mobilizate in suprasubscrierea Transgaz ar putea lua calea actiunilor din piata, impulsionand cotatiile.
Brokerii dau cele mai mari sanse de a reveni in piata banilor subscrisi in cadrul transei mici de alocare, unde pragul maxim a fost de 500.000 de lei.
Ieri ecranele de tranzactionare ale brokerilor au fost insa rosii, moderat pe societatile de investitii financiare si mai accentuat pe restul companiilor.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de ieri a urcat la aproape 15 milioane de euro. BET a desenat un trend clar negativ, in timp ce societatile de investitii financiare au avut mai multe reveniri de-a lungul sedintei de tranzactionare.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 0,68%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 2 milioane de euro (7,19 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF a obtinut in luna noiembrie cel mai ridicat profit, de circa 2,5 mil. euro (8,8 mil. lei), din randul celor trei societati de investitii financiare care au raportat pana in prezent rezultatele. Avansul din noiembrie plaseaza SIF Oltenia pe primul loc dupa castigul net al primelor 11 luni din acest an, respectiv 32,8 milioane de euro (116,5 milioane de lei). Catalin Chelu a fost raportat ieri la Bursa ca detinand circa 1,29% din SIF Oltenia, reprezentand 7,51 mil. actiuni.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut ieri 1,64%, pe fondul unui rulaj de 212.000 de euro (0,75 milioane de lei). Producatorul de medicamente a cumparat vineri actiuni SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, in valoare totala de peste 6,7 milioane de lei (1,9 milioane de euro), dupa ce in sedinta precedenta a achizitionat titluri ale celor trei SIF-uri de 4,28 milioane de lei. Compania a cumparat 737.500 de actiuni SIF Oltenia in valoare de 3,21 milioane de lei, la un pret mediu de 4,3599 lei/actiune, usor sub pretul de inchidere al sedintei de vineri, de 4,4 lei. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat ieri la un pret de 0,6 lei/actiune.

Actiunile Flamingo International (FLA) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret de vineri, dupa ce au atins un maxim de tranzactionare de 0,35 lei/actiune. Retailerul IT&C si de electrocasnice intentioneaza sa vanda catre managerii societatii actiuni la un pret de 0,378 lei/actiune in cadrul programului de fidelizare a salariatilor, pe Bursa insa actiunile Flamingo fiind cotate in prezent la preturi mai mici. In opinia vicepresedintelui Flamingo, Dragos Simion, pretul actual al titlurilor companiei nu reprezinta valoarea actuala, o valoare normala fiind de 0,4 lei/actiune. Oferta catre angajati poate sa inceapa in orice moment, CNVM aproband saptamana trecuta prospectul preliminar al ofertei.

Actiunile Artrom Slatina (ART) au pierdut ieri circa 2,3%. Producatorul de tevi a inregistrat in trimestrul al treilea din acest an pierderi din activitatea financiara in valoare de circa 7,15 mil. euro (25,4 mil. lei) din cauza deprecierii leului fata de euro si dolar. Rezultatul pozitiv din exploatare a compensat o parte din pierderile financiare, astfel ca per total pierderile Artrom in aceasta perioada s-au cifrat la 4,23 mil. euro (15 mil. lei), comparativ cu un castig net de 1,66 mil. euro (5,9 mil. lei) in perioada similara din 2006. Ultima tranzactie cu titlurile Artrom s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 48,8 lei/actiune.

Actiunile Remarul 16 Februarie (REFE) au pierdut ieri 8,82%, pe fondul unui rulaj de circa 182.000 de lei, aflandu-se printre primele zece rulaje de pe RASDAQ. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de Cominco Bucuresti, cu tranzactii totale de 831.000 de euro (2,95 mil. lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 1,19%, dupa ce in sedinta de vineri a crescut cu 0,22%. Compania a raportat pentru primele noua luni ale anului o cifra de afaceri in crestere cu 60%, la 68,6 mil. lei (20,8 mil. euro), datorita extinderii activitatii prin preluarea companiei Metalurgica Aiud. Profitul a scazut ca urmare a asimilarii lucrarilor de la compania preluata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO