Burse - Fonduri mutuale

Indicii BET-FI şi BET-NG au ajuns la maximele din 2015

Indicii BET-FI şi BET-NG au ajuns la maximele din 2015

Autor: Dan Grigore Ivan

24.02.2017, 00:07 725

Indicii BET-FI, ai cărui constituenţi sunt cele cinci SIFuri şi Fondul Proprietatea (FP), pre­cum şi indicele BET-NG, ce urmăreşte companiile energetice de la Bucureşti, au atins maximele din 2015, în con­textul în care piaţa de la Bu­cureşti traversează unul dintre cele mai bune înce­puturi de an din istoria sa.

Indicele BET-FI a ajuns la aproape 32.000 puncte, echi­va­lentul unei creşteri de 7,61% în 2017, iar trei din cei şase consti­tuenţi au crescut cu peste 9%. În acelaşi timp, in­dicele BET-NG a atins pragul de 682 puncte, în urma unei aprecieri de 16%, peste creş­terea de 13% a indicelui BET, referinţa bursei locale, după ce sectorul energetic a fost printre cele mai căutate de investi­torii interesaţi de piaţa de la Bucureşti.

Fondul Proprietatea (FP) are cea mai mare pondere în indicele BET-FI, respectiv 31,35%, iar valoarea sa de piaţă s-a apreciat cu 15,35% de la începutul acestui an, con­sem­nand cea mai puter­nică creştere din indicele BET-FI şi a cincea din indicele BET.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN), companie deţinută în proporţie de 82,49% de statul roman, s-au apreciat în aceeaşi perioadă cu peste 33%, pană la o valoare de piaţă de 1,9 mi­liarde lei, consemnand astfel a doua cea mai mare apreciere din indicele BET-NG, şi prima şi din indicele BET. Acţiunile Transgaz (TGN), transporta­to­rul naţio­nal de gaze, s-au apreciat doar în ultima lună cu peste 20% şi a raportat, con­form datelor preliminare, un profit net de 595,7 milioane lei, un avans de 22% faţă de 2015. Cotaţia acţiunii OMV Petrom (SNP), compania petrolieră cu cea mai mare pondere în indicele energetic BET-NG, respectiv 32,16%, a trecut de pragul de 0,3 lei, atingand astfel cel mai mare nivel de la sfarşitul lui 2015 încoace. Capitalizare bursieră a OMV Petrom (SNP) a ajuns la 17,1 miliarde lei (3,83 miliarde euro), fiind astfel cel mai va­loros emitent local de pe piaţa de capital de la Bucureşti.

La nivel mondial, sectorul ener­getic nu a mai oferit aceeaşi viteză de creştere ca aceea de la sfarşitul anului trecut, alimentată atat de pro­gra­mul economic şi fiscal al noului preşedinte ame­rican, Do­nald Trump, cat şi de înţele­ge­rile membrilor şi non-membrilor OPEC cu privire la în­ghe­ţarea concertată a pro­ducţiei de petrol.

De asemenea, sectorul financiar european şi american a încetinit ritmul de creştere în acest început de 2017, după ce instituţii financiare gigant precum Goldman Sachs, JPMorgan sau Bank of America s-au apreciat şi cu peste 30% de pe 8 noiembrie pană pe 30 decembrie 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO