Burse - Fonduri mutuale

Indicele Nasdaq Composite a înregistrat a şaizeci şi şasea corecţie din 1971 încoace. Ce spune istoria despre ce s-ar putea întâmpla pe viitor cu indicele marilor companii tech din SUA

Principalii indici bursieri americani - Nasdaq Composite, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 - sunt pe minus de la începutul anului

Principalii indici bursieri americani - Nasdaq Composite, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 - sunt pe minus de la începutul anului

Autor: Eduard Ivanovici

20.01.2022, 15:06 1206

Nasdaq Composite, indicele giganţilor tech americani, a suferit ieri o corecţie pentru prima dată din luna martie, într-o zi marcată de o creştere rapidă a randamentelor titlurilor americane de trezorerie şi de aşteptările ca Rezerva Federală a Statelor Unite să majoreze ratele dobânzilor, relatează MarketWatch.

Indicele a început anul într-o notă pesimistă, în scădere cu 8,3% după declinul de 1,2% de miercuri, 19 ianuarie, ajungând cu 10,69% sub recordul stabilit pe 19 noiembrie. Astfel, indicele s-a încadrat în definiţia clasică a unei corecţii.

Mai mult, indicele a încheiat şedinţa de marţi sub media mobilă (moving average – MA) pe 200 de zile pentru prima dată din luna aprilie a anului 2020.

Indicele a înregistrat o corecţie de 65 de ori (fără să luăm în calcul scăderea de ieri) de când a fost lansat în 1971. Din total, 24 de corecţii, sau 37%, au rezultat în aşa-numita piaţă „bear”, cu declinuri de peste 20% prin raport cu cel mai recent maxim.

 

 

Sursa foto: MarketWatch.com

 

Recent, corecţiile au constituit oportunităţi solide de cumpărare. De exemplu, scurta corecţie din 8 martie a rezultat în creşteri semnificative care s-au întins pe o perioadă de aproape şase luni. Un trend similar a avut loc în momentul în care Nasdaq Composite suferit o corecţie la începutul lunii septembrie din 2020.

Aruncând o privire asupra celor 65 de corecţii, adică în momentele în care Nasdaq Composite a scăzut cu 10% faţă de cel mai recent record, indicele a raportat, în medie, o creştere de 0,8% în săptămână de după declin. Însă randamentele din prima lună au fost slabe, indicele revenindu-şi, de obicei, la trei luni după corecţie, unde câştigurile medii sunt de 2,2%.

Acţiunile americane s-au depreciat constant de la începutul anului, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 fiind de asemenea pe minus în ianuarie, lună în care randamentele titlurilor de trezorerie s-au majorat în aşteptarea schimbărilor de politică monetară în SUA.

Creşterea randamentelor cântăreşte greu asupra acţiunilor din industria tech şi segmentelor orientate pe creştere, având în vedere că majorarea ratelor dobânzilor reduce din valoarea viitoarelor fluxuri de cash, ceea ce face ca acţiunile respective să pară supraevaluate în ochii investitorilor, recalibrând astfel preţurile acţiunilor incluse în Nasdaq.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO