Burse - Fonduri mutuale

Indicele bursier S & P 500 ajunge la maximul istoric după cel mai lung raliu din istorie

 Indicele bursier S & P 500 ajunge la maximul istoric...

Autor: Dan Grigore Ivan

23.08.2018, 00:03 363

Bursa americană şi-a revenit complet după câteva luni de la scăderea puternică începută la finalul lunii ianuarie.

Atunci, indicele S & P 500 părăsea cel mai înalt nivel atins vreodată şi scădea atât de violent încât amplitudinea deprecierilor amintea de crahul din 2007-2009.

Teama de inflaţie a fost atunci principala cauză care a împins în jos bursa americană, venită după o apreciere anuală în 2017 de aproximativ 25%, o adevărată raritate în evoluţia istorică a pieţei de capital din America modernă.

Scăderile s-au mai estompat înspre luna martie, însă uşor-uşor s-a reactivat un discurs protecţionist în marile cancelarii ale lumii.

Pieţele au devenit astfel captive discursurilor sau poziţiilor oficiale ale decidenţilor din marile blocuri economice. Chiar dacă în Statele Unite au cele mai bune rezultate financiare din ultimii 24 de ani, creşterea bursei americane a fost jenată de anxietăţile privind tratatele comerciale.

În ultima perioadă, o scădere în intensitate a ameninţărilor cu privire la politica taxelor vamale şi afişarea unor rezultate semestriale foarte bune, precum şi o economie americană în plină forţă au permis revenirea indicelui S & P 500 peste nivelul din ianuarie, ceea ce corespunde cu atingerea unui nou record istoric.

De la începutul acestui an, indicele S & P 500 a crescut cu peste 7%, în timp ce în ultimele 12 luni aprecierea acestuia este de 17,10%.

În comparaţie, indicele Euro STOXX 600, ce urmăreşte cele mai mari 600 de companii din Europa, a scăzut cu 1,28% de la începutul acestui an, în vreme ce faţă de august 2017 creşterea este de doar 2,75%.

În SUA, tot tehnologia a rămas cel mai generos sector cu investitorii. Indicele NASDAQ a crescut cu 15,62% în 2018, în timp ce ultimul an a adus un avans de peste 26%.

Marile companii din domeniu au oferit în general rezultate peste aşteptări, Apple reuşind de curând chiar să spargă nivelul de 1 trilion dolari (1.000 miliarde dolari) valoare de piaţă, în timp ce Microsoft, Amazon şi Google nu sunt deloc departe de cucerirea acestui versant.

grigore.ivan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO