Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET scade cu 1,5%, în siajul scăderii americane. Europa a urcat cu 0,34%

Indicele BET scade cu 1,5%, în siajul scăderii...

Autor: Dan Grigore Ivan

26.10.2018, 00:05 188

Indicele BET scade cu 1,5%, în siajul scăderii americane. Europa a urcat cu 0,34%

Indicele BET, referinţa bursei bucureştene, a scăzut ieri cu 1,5%, una dintre cele mai dure scăderi zilnice din acest an, pe fondul unui rulaj ce nu s-a înscris în normele spectaculosului.

Mişcarea bursei româneşti a fost total diferită faţă de cea a majorităţii europene, marcată de creşteri modeste, dar importante, având în vedere situaţia de pe Wall Street.

La ora 14, toţi emitenţii indicelui BET erau în teritoriul negativ. Cea mai dură scădere era înregistrată de  OMV Petrom (SNP). Capita­lizarea bursieră a celui mai valoros emitent local de pe piaţa de la Bucureşti scădea cu peste 3%, pe fondul unui rulaj de peste 4 milioane lei, aproape jumătate faţă de tot rulajul de la acea oră.

Pe locul secund, la mare distanţă faţă de OMV Petrom, s-a plasat Banca Transilvania, cu un rulaj la acea oră de puţin peste 1 milion lei. Scăderea celui mai tranzacţionat emintent de la Bucureşti în ultimii ani a fost de peste 1% ieri.

Doar trei companii din toată bursa românească erau atunci pe plus (TMK Artrom, Vrancart şi Oil Terminal), toate pe fondul unui rulaj foarte mic.

Scăderea de la Bucureşti a fost mai mare şi decât cea a pieţelor de capital din regiune. Indicele WIG20, referinţa bursei de la Varşovia, a scăzut cu 0,54%, adâncind şi mai tare scăderea de la începutul anului a unuia dintre cei mai loviţi indici europeni (-12%).

Pe bursa vieneză a bătut vântul aprecierilor. Indicele ATX a crescut cu 0,83%, una dintre cele mai mari urcări din toată Europa şi chiar din lume.

Chiar dacă ieri scăderile de la Bucureşti au fost mai mari decât în restul Europei, indicele BET rămâne cu mult în faţa celorlalţi principali indici la capitolul aprecierilor de la începutul acestui an.

Indicele BET rămâne astfel cu o apreciere de peste 9% în acest an şi se pregăteşte să intre, începând cu 31 octombrie, în sezonul raportărilor financiare aferente primelor nouă luni din acest an, deschis de OMV Petrom.

grigore.ivan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO