Burse - Fonduri mutuale

Indecizia investitorilor ar putea creşte după trecerea dividendelor

Indecizia investitorilor ar putea creşte după trecerea...

Autor: Vlad Popescu

19.05.2014, 00:04 739

Bursa a închis vineri în urcare uşoară, cu 0,18%, pe un rulaj mediu, susţinut în principal de acţiuni care înregistrează de obicei o lichiditate ridicată, dar şi de o tranzacţie de tip deal cu titluri SIF Ol­tenia (SIF5), care a reprezentat aproape jumătate din volumele transferate pe BVB.

Acţiunile Fondul Pro­prietatea (FP) au ter­minat şedinţa de vineri în creştere cu 0,19%, la 0,7965 lei, ge­ne­rând cea mai bună li­chi­ditate din piaţa prin­cipală, de 5,3 mil. lei. Ti­tlu­rile Rom­gaz (SNG) şi OMV Pe­trom (SNP) au fost de ase­menea în atenţia in­ves­ti­to­ri­lor, cu rulaje de peste 2 milioane lei.

Titlurile Rompetrol Ra­finare (RRC) au în­chis în urcare cu 5,95%, cea mai puter­ni­că creş­te­re înregistrată vineri pe bursă, la 0,0445 lei.

La ora 18:00, indicele general BET-C afişa un câştig de 0,18%, în timp ce in­di­ce­le BET, al celor mai lichide 10 ac­ţiuni, a evoluat în stagnare. Indicele BET-NG al titlurilor din sectorul ener­giei a înre­gis­trat de asemenea o variaţie ne­sem­ni­ficativă, coborând cu mai puţin de 0,1%.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Agenţia americană de evaluare fi­nan­ciară Standard & Poor's (S&P) a îm­bu­nătăţit vineri dimineaţă ratingul Ro­mâniei cu o treaptă, la „BBB-“, cu per­spectivă stabilă. România a trecut ast­fel în categoria „investment grade“, re­co­man­dată pentru investiţii pe termen lung.

„În perioada imediat următoare cred că ne vom confrunta cu o creştere a in­deciziei investitorilor datorată turbu­lenţelor indicilor externi pe de o parte şi optimismului datorat factorilor interni pe de altă parte. Mai exact, acest lucru cred că va duce la o creştere a vo­la­tilităţii pieţei odată ce au trecut da­tele de înre­gistrare a divi­den­de­lor, dar pe mă­sură ce situaţia se va de­ten­siona cred că putem avea aşteptări po­zitive pentru miş­ca­rea ge­ne­ra­lizată a pieţei până la finalul anului“, a de­clarat Mihai Mu­re­şian, direc­tor tran­zac­ţionare la SSIF Inter­ca­pital In­vest.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Rompetrol Rafinare

Investitorii au tranzacţionat vineri pe BVB acţiuni în valoare totală de 38,5 mi­lioane lei (8,7 milioane euro), lichi­di­tate care depăşeşte media ultimei pe­rioade, însă se plasează cu mult sub rulajele de joi şi marţi, apropiate de ma­ximul ultimei luni.Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al ac­ţiu­ni­lor Fondului Proprietatea, a avansat vineri cu 1,27%.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,37%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,43%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, in­clu­siv SIF-urile şi FP, iar BET-BK in­clude cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi ac­ţiunile băncii austriece Erste (EBS).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO