Burse - Fonduri mutuale

Inceput prost de an: indicii bursieri au pierdut 2,6% in prima zi

04.01.2008, 18:28 16

Brokerii spun ca multi investitori au asteptat inceputul de an ca sa-si marcheze profiturile pentru a amana cu un an plata impozitului pe profit.
"Probabil sunt investitori care au cumparat odata cu Transgaz si acum isi marcheaza castigul pentru a evita in acest an plata impozitului pe profit. Este pentru prima data cand vad ca unii clienti de-ai nostri manifesta o astfel de tendinta", spune Adrian Ceuca, director general-adjunct la Broker Cluj.
Anul trecut a reprezentat o premiera si in ceea ce priveste impozitarea castigurilor realizate la Bursa, profiturile realizate din tranzactiile efectuate la inverval mai mic de un an fiind supuse unei impozitari de 16%. Cu toate acestea, valul de optimism dat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus cresteri importante in prima sedinta a anului trecut.
Anul 2008 a debutat la Bursa intr-un context mai putin favorabil, atat pe plan intern, cat si extern.
Bursele europene au inceput anul cu scaderi de peste 1%, o corectie similara inregistrand si pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri.
Principalii indici de pe pietele americane consemnau scaderi si mai importante, cu indicele Dow Jones Average inchizand cu o pierdere de 1,7%.
Situatia se mentine in continuare incerta din cauza crizei pietei ipotecare din SUA.
"Volumele din prima zi au fost mici, deci n-as putea sa spun ca a fost o zi de referinta pentru Bursa. Pietele externe au influentat negativ evolutia din prima zi a Bursei de la Bucuresti, investitorii fiind mai precauti in primele zile. Ei asteapta probabil formarea unui trend clar inainte de a intra mai puternic in piata", a declarat Sorin Carstea, directorul de tranzactionare al IFB Finwest.
Dobanda de politica monetara a BNR ar urma sa fie majorata cu 0,5% la urmatoarea sedinta, potrivit BCR, insa brokerii spun ca masura va avea un impact nesemnificativ asupra Bursei in conditiile dimensiunii mici a tranzactiilor ce se desfasoara pe aceasta piata.
Indicele BET a pierdut 2,6%, o scadere similara inregistrand si SIF-urile.
Drepturile de preferinta pentru actiunile Transgaz au pierdut ieri 2,4%, prima scadere de la debutul acestora pe Bursa. Interesul pentru drepturile de preferinta Transgaz s-a mentinut destul de ridicat, tranzactiile cu acestea cumuland 1,2 mil. euro (4,3 mil. lei).
Actiunile Petrom au fost printre putinele care au inregistrat cresteri, acestea castigand 0,4%, recuperand astfel din pierderea de la finele anului trecut.
Titlurile Impact Bucuresti au pierdut ieri 8%, pe fondul presiunii mari la vanzare determinata de inregistrarea actiunilor gratuite oferite de dezvoltatorul imobiliar.
"Cred ca anul acesta va fi asemanator cu 2007, adica va fi un an agitat cel putin la inceput. Ma astept la o evolutie volatila a Bursei in prima jumatate a anului urmata de conturarea unui trend abia in partea a doua. Prima parte a anului va fi mai dificila din cauza contextului international nefavorabil, dar in semestrul al doilea am putea asista la o evolutie pozitiva pentru actiunile companiilor mai mici, dar cu rezultate bune, dar si pentru actiunile SIF-urilor si ale bancilor", considera Sorin Carstea, directorul de tranzactionare al IFB Finwest din Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO