Burse - Fonduri mutuale

Începe spargerea cuferelor companiilor de stat ca pe vremea Guvernului Dăncilă/PSD? Transgaz anunţă un memorandum pentru mandatarea oamenilor statului în AGA ca să ceară 90% din profiturile pe 2020 ale companiilor de stat ca dividende

Începe spargerea cuferelor companiilor de stat ca pe...

Autor: Liviu Popescu

28.05.2021, 18:31 4269

Secretariatul General al Guvernului (SGG), acţionar majoritar al operatorului naţional de transport gaze naturale Transgaz (TGN) a transmis în baza unui memorandum că reprezentanţii statului în AGA/CA-urile companiilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende.

Anunţul a fost făcut vineri seară după închiderea şedinţei de tranzacţionare de către Transgaz, într-un comunicat sec, de doar câteva rânduri, şi care a creat confuzie în rândul participanţilor pe piaţa de capital întrucât nu este clar pentru momentan dacă această solicitare se aplică doar companiilor controlate prin SGG sau şi companiilor controlate prin Ministerul Energiei.

Pe baza acestui comunicat câţiva analişti din piaţa de capital susţin că cel mai probabil solicitarea se va aplica tuturor companiilor de stat – cele care nu au propus distribuirea aproape integrală a profitului, precum Hidroelectrica şi Conpet Ploieşti, aducând astfel aminte de practicile Guvernului PSD Tudose/Dăncilă din urmă cu câţiva ani. Ministrul Energiei Virgil Popescu nu a putut fi contactat de ZF pentru a lămuri această situaţie. Nici Ion Sterian – CEO-ul Transgaz nu a putut fi contactat de ZF.

“Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, Secretariatul General al Guvernului în calitate de acţionar majoritar al SNTGN Transgaz SA, în numele Statului Român, a transmis Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”, se arată în anunţul Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO