Burse - Fonduri mutuale

Cum încep fondurile de pensii anul 2021: active record de 78,2 mld. lei, în creştere cu 3 mld. lei doar în ianuarie. Pe de altă parte, din ianuarie 2020 încoace, viitorii pensionari, prin fondurile Pilon II, au pus deoparte circa 15 mld. lei pentru bătrâneţe

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu 7,6 milioane de salariaţi români cu o parte din venitul brut lunar, aveau la 5 februarie 2021 active totale de 78,2 mld. lei, record istoric, în creştere cu 3 miliarde de lei faţă de finele anului 2020, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport săptămânal al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Astfel, pe fondul contribuţiilor trimise de salariaţii români şi ca urmare a aprecierii cotaţiilor din portofoliu, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat activele cu circa 15 mld. lei faţă de ianuarie 2020, arată datele ZF. În termeni procentuali, activele Pilon II au urcat cu circa 24%.

La nivel individual, adică la nivel de fond de pensii, creşterile valorii unitare anualizate a activului net (VUAN) până la ianuarie 2021 sunt cuprinse între 5,39% pentru BRD Pensii şi 6,55% pentru BCR Pensii, arată datele ASF.

Cel mai mare fond de pensii private rămâne NN Pensii, cu active de 27 miliarde de lei, urmat de AZT Viitorul Tău (16,9 mld. lei) şi Metropolitan Life (10,9 mld. lei).

Numărul de participanţi la final de ianuarie 2021 nu este încă disponibil în statisticile ASF, urmând a fi publicat undeva spre jumătatea lunii februrarie, dar la decembrie 2020 acesta era de 7,6 milioane de participanţi.

Pe partea de portofoliu investiţional, ASF arată că 89,7% din investiţiile Pilon II erau în România, iar 8,22% în state din UE. Din activele totale, circa 67% erau date de titluri de stat, iar alte 21,6% de acţiuni.

 
 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.