Burse - Fonduri mutuale

Inca un produs complex pe Bursa: OTP va lista un fond inchis modelat dupa indicele S&P500

Inca un produs complex pe Bursa: OTP va lista un fond inchis modelat dupa indicele S&P500

Dan Popovici, directorul de investitii al OTP Asset Management, merge pe mana francezilor de la SocGen pentru investitiile pe piata din SUA

23.06.2009, 00:00 55

OTP Asset Management a lansat fondul inchis de investitii OTP WiseRo, cu capital garantat, ce urmeaza a fi listat la Bursa de Valori Bucuresti la finalul lunii august.

Fondul OTP WiseRO investeste intr-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are la baza indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target- dezvoltat de Societe Generale Corporate & Investment Banking si calculat zilnic de Standard & Poor's.
Indicele urmareste sa redea valoarea adaugata ce poate fi extrasa din evolutia actiunilor americane ce se regasesc in componenta S&P500 (indicele celor mai mari si lichide 500 de companii americane listate) si reflecta performanta unei combinatii de pozitii "long" (cumparare) si "short" (vanzare in absenta) dintr-o selectie de actiuni ce fac parte din S&P500.
"Fiecare din cele 500 de actiuni primeste note in functie de 12 criterii legate de performanta, profitabilitate, lichiditate. Pentru cele mai bune 10% din actiuni se initiaza pozitii "long", pentru a castiga din cresterea de pret, iar pentru cele mai slabe 10% din actiuni se initiaza pozitii short, pentru a castiga din scaderea de pret", a spus Dan Popovici, director de investitii la OTP AM.
Activele fondului inchis vor fi plasate in depozite constituite la cinci banci din Romania sau Uniunea Europeana. O parte din suma incasata de fond din dobanzi va fi platita Societe Generale Corporate & Investment pentru performanta contractului swap, iar restul va fi alocat cheltuielilor de administrare.
Cu o durata de viata de trei ani, capitalul investit in fond este garantat la maturitate, platile cotelor de participare la performanta se realizeaza anual si nu vor fi niciodata negative, iar performanta fondului se calculeaza de fiecare data la valoarea intiala. Astfel ca in doilea si al treilea an de viata pentru stabilirea cotelor de participare se ia in calcul performanta cumulata a indicelui in primii doi/trei ani de functionare.
Fondul OTP WiseRO se infiinteaza prin oferta de vanzare de unitati de fond derulata prin mecanismele de tranzactionare ale Bursei de Valori Bucuresti. Oferta va incepe luni,
29 iunie, si va dura 20 de zile, pana pe 24 iulie.
Societatea de brokeraj Intercapital Invest si OTP Bank vor vinde unitatile de fond, suma minima fiind de 200 de lei. Valoarea totala a ofertei este de 30.000 unitati, respectiv de
6 mil. lei. Pentru a fi incheiata cu succes este necesara subscrierea a minimum 20.000 de unitati, respectiv 4 mil. lei.
"Cred ca intr-o luna de la incheierea ofertei de vanzare, fondul se va tranzactiona la Bursa", a spus Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Investitorii care vor face subscrieri prin intermediul bancii pot achizitia fondul inchis "la pachet" cu un depozit bancar, pentru o suma maxima egala cu cea plasata in fond. Pentru o perioada de trei luni, dobanzile pentru depozitele in lei sunt de pana la 15% pe an si de pana la 6,2% pentru cele in euro.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO