Burse - Fonduri mutuale

In sapte sedinte, Rolast a luat bursa pe sus

17.07.2000, 00:00 10



Cea mai buna evolutie inregistrata in ultima sedinta de trazactionare a saptamanii trecute la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost de departe cea a titlurilor Rolast Pitesti, care a incheiat vineri la limita maxima de crestere admisa de regulamentele BVB pentru o singura sedinta. Actiunile Rolast au inregistrat o crestere de 15%, pana la 920 lei/actiune, cu 120 lei/actiune mai mult fata de pretul de 800 lei/actiune la care inchisese in sedinta de joi.

Bursa de Valori Bucuresti avea, la inchiderea sedintei de vineri, un volum de 3 milioane actiuni tranzactionate, in valoare de 4,7 miliarde de lei, care include si o tranzactie pe piata "deal" in valoare de 2,3 miliarde de lei pentru Agras Bucuresti.

Valoarea tranzactiilor la Bursa a avut in cursul saptamanii o singura sedinta mai buna, cea de joi, cu tranzactii in valoare de 7 miliarde de lei, dupa ce in sedintele anterioare nu depasise 3 miliarde de lei.

Indicii bursieri s-au aflat vineri pe un trend descendent. Indicele BET s-a situat la 540,38 puncte, in scadere cu 1,25%, in timp ce indicele BET-C a inregistrat o scadere mai moderata, de 0,26%, pana la 488,4 puncte.

Actiunile Rafinaria Astra Romana Ploiesti au inregistrat un salt spectaculos, de 14,9%, pana la 770 lei/actiune, datorat unei speculatii din piata bazate pe anuntul privind o apropiata majorare a capitalului social. Ultimul pret a fost de 770 lei/actiune.

Banca Transilvania a tinut capul de afis la categoria I, reusind sa fie prima din punct de vedere al volumului realizat. Cele 269.600 de actiuni s-au tranzactionat pe piata Regular la un pret mediu de 1.670 lei/actiune, la fel ca in sedinta de joi. Cel mai mare pachet tranzactionat in piata a continut 239.600 de actiuni, si a fost executat la 1.670 lei, prin cross.

Terapia Cluj-Napoca a avut si in sedinta de vineri o evolutie buna, privita prin prisma valorii de 151 milioane de lei pe care a inregistrat-o din tranzactionarea celor 132.000 actiuni. Pretul atins la inchiderea sedintei a fost de 1.150 lei/actiune, acelasi cu cel de joi.

Societatile de Investitii Financiare s-au inscris pe un trend ascendent, dar cresterea nu a depasit 2% pentru fiecare titlu in parte. La aceasta categorie SIF Muntenia si SIF Transilvania erau cele mai lichide cu o valoare a tranzactiilor ce se situa in jur de 220 milioane de lei.

Dupa deprecierea puternica de 14% avuta joi, Bermas Suceava a inregistrat o crestere, la jumatatea sedintei de vineri, de 13,9%, dar a inchis sedinta cu o scadere totala de 2,5%. Brokerii apreciaza ca piata a putut absorbi titlurile oferite joi la vanzare, astfel incat Bermas a reusit vineri sa revina la o valoare de echilibru de 4.000 lei/actiune.

Dintre societatile listate la categoria II, cea mai tranzactionata a fost tot International Sinaia, actiune cu care au fost incheiate operatiuni de vanzare-cumparare in valoare de 372 milioane de lei. Preturile la care s-au executat tranzactiile au fost cuprinse intre un minim de 14.000 lei/actiune si un maxim de 15.500 lei/actiune, pretul de inchidere fiind cu 9,68% mai mic decat cel inregistrat in sedinta de joi.



Piata secundara de capital, Rasdaq, a incheiat saptamana cu un volum de 3 milioane de actiuni tranzactionate, in valoare de 3,8 miliarde de lei, in scadere fata de inchiderile din ultima perioada, cand valoarea s-a situat in jurul pragului de 7 miliarde de lei. Indicele Rasdaq-C a scazut cu 0,41%, pana la valoarea de 689,07 puncte.

Au fost raportate doua tranzactii speciale in valoare de aproape 700 milioane de lei, pentru societatile Spicul Arges si Calipso Lugoj.

Pe primul loc in topul celor mai cautate titluri s-a situat Bucuresti Turism, societate care detine in patrimoniu hotelul Bucuresti din capitala. Cu actiunile Bucuresti Turism au fost incheiate operatiuni de vanzare cumparare in valoare de 703 milioane de lei. Ultima tranzactie pentru acest titlu a fost de 500 de actiuni si s-a realizat la pretul maxim atins in aceasta sedinta, de 216.625 lei/actiune.

Morarit Panificatie Ialomita a fost cotata la un pret maxim de 8.000 lei/actiune, in scadere cu peste 72%, pe fondul unei lichiditati bune de aproape 300.000 actiuni, dupa ce, in ultima perioada, aceste actiuni au inregistrat cresteril sustinute. Pretul atins la inchiderea sedintei a fost de 3.000 lei/actiune, situandu-se la jumatatea pretului la care actiunile se stabilisera la inchiderea de joi.

Spicul Arges, societate din morarit-panificatie, a raportat o tranzactie speciala cu un volum de 388.089 actiuni, in valoare de 465 milioane de lei. Restul de actiuni, pana la 405.913, cate au fost tranzactionate, s-au cumparat direct din piata la un pret de 1.000 lei/actiune.

Pentru Calipso Lugoj, societate ce are ca obiect de activitate comercializarea produselor din tutun, a fost realizata o tranzactie speciala in valoare de 212 milioane de lei, reprezentand aproximativ 5.000 actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO