Burse - Fonduri mutuale

In plina criza economica, fondurile mutuale au avut un an record: Dupa ce si-au triplat activele, administratorii spera sa ajunga anul viitor la un sfert de milion de investitori. Cum comentati?

In plina criza economica, fondurile mutuale au avut un an record: Dupa ce si-au triplat activele, administratorii spera sa ajunga anul viitor la un sfert de milion de investitori

* conform datelor publicate de AAF la 30 noiembrie 2009 ** randament in perioada 30 noiembrie 2008 - 30 noiembrie 2009

21.12.2009, 23:50 80

Piata fondurilor mutuale este pe cale sa incheie cel mai bun andin istorie, cu active nete ce depasesc 3 miliarde de lei (720milioane de euro) de la peste 160.000 de investitori.
Fata de finele anului trecut, cand activele pietei erau de 940 demilioane de lei (235 de milioane de euro) provenind de la aproape91.000 de investitori, saltul este urias, depasind pana si cele maioptimiste asteptari ale jucatorilor din piata.
Chiar si asa, numarul de investitori in fonduri mutuale nu a ajunsinca la nivelul maxim atins in 1999, inainte de prabusirea FonduluiNational de Investitii (FNI), eveniment care a avut un puternicimpact negativ asupra pietei, fiind nevoie de opt ani pentru cafondurile sa atinga din nou nivelul de atunci.
"Putem vorbi despre o renastere a fondurilor mutuale, despre orecastigare a vizibilitati pierdute in urma cu aproape zece ani.Fata de sfarsitul anilor nouazeci, structura pietei s-a schimbatcomplet, vorbim despre alti protagonisti si despre cu totul altemecanisme de siguranta. Prezenta grupurilor financiar-bancare derenume international in industria administrarii de active a jucatun rol decisiv in redobandirea credibilitatii", a spus DragosNeacsu, presedintele societatii de administrare a investitiilorErste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri, cuactive in gestiune de peste 1,4 mld. lei (330 mil. euro).
"2009 a fost un an foarte bun, iar acest lucru se vede la nivelulevolutiei numarului de investitori, al volumului de active, dar sial randamentelor. Acest an va ramane ca un punct de reper inistoria fondurilor", a afirmat Mihail Ion, presedintele societatiide administrare Raiffeisen Asset Management, al doilea jucator dinpiata, cu active in gestiune de peste 890 mil. lei (circa 210 mil.euro).
Bancile au ajuns sa controleze peste 90% din piata
Saltul facut de fondurile mutuale anul acesta este cu atat maiimportant, cu cat acesta a avut loc dupa corectiile fara precedentinregistrate de piata de capital in 2008. Mai mult, evolutiafondurilor a avut loc intr-un context ostil marcat de primul an descadere economica dupa un deceniu de crestere neintrerupta, dar side volatilitatea ridicata a Bursei.
Castigatori au iesit in primul rand administratorii care fac partedin grupuri financiar-bancare si care au avut de partea lor fortade distributie bancara. Astfel, gratie retelei de vanzari bancare,reorientate dinspre distributia de credite inspre cea de produse deinvestitii, fondurile cu profil de risc conservator, precum celemonetare si de obligatiuni, au inregistrat un avant fara precedental activelor, de pana la 380% in primele 11 luni din 2009.Administratorii bancari au ajuns sa controleze peste 90% dinactivele industriei.
Pentru administratorii independenti, anul 2009 nu a adus schimbariimportante fata de anii precedenti la nivelul activelor si alnumarului de investitori. Cum cea mai mare parte dintre acestiaadministreaza fonduri de actiuni, principalele coordonate aleanului 2009 au fost raliului prelungit de pe Bursa, care le-a adusunele dintre cele mai bune randamente din ultimii ani, precum sischimbarea modului de calcul al unitatii de fond, care i-a pus laadapost de speculanti. "Anul 2009 a fost un an datator de sperante:piata de actiuni a intrat pe un trend crescator, retragerileinvestitorilor din fonduri s-au temperat, iar fondurileadministrate au reusit sa recupereze un sfert din pierderileinregistrate in 2007 si 2008. Vom fi pe deplin multumiti atuncicand vom recupera integral aceste pierderi", a spus Ilie Cenan,presedintele societatii de administrare a investitiilor Globinvest,cel mai mare administrator independent, cu active in gestiune depeste 55 mil. lei (13 mil. euro).

Fondurile de actiuni au redevenitperformeri
Dupa o pauza de un an, fondurile de actiuni au revenit in topulcelor mai performante fonduri mutuale, performanta umbrita in partede faptul ca acestea inca nu au reusit sa atraga bani siinvestitori noi, dupa pierderile mari din 2008. Active Dinamic, celmai performant fond in 2009, a obtinut in ultimele 12 luni(noiembrie 2008-noiembrie 2009) un castig de 71%, fiind urmat deRaiffeisen Romania Actiuni, cu 63%. In 2008, cel mai performantfond mutual a fost fondul de obligatiuni Orizont, administrat deAviva Investors, cu un randament pe 12 luni de aproape 14%.Administratorii spun insa ca odata cu imbunatatirea climatuluieconomic, investitorii isi vor recapata apetitul pentru risc si vorredescoperi fondurile de actiuni.
Raliul bursier inceput in luna martie si prelungit pana in toamnaacestui an, dezbaterile privind ridicarea pragului la SIF-uri,precum si informatiile legate de o posibila preluare a BanciiTransilvania au dublat actiunile acestor emitenti. "Cu greu ne vommai intalni cu oportunitatile de investitii din 2009. Piata deactiuni a oferit oportunitati pentru investitorii cu resurse siapetit pentru risc, in acelasi timp persoanele prudente si incautare de plasamente sigure au putut profita din plin de dobanzileridicate la depozite, dar si de avantajele plasamentelor infondurile monetare si de obligatiuni", considera Mihai Ion.

Unii administratori au plecat, altii s-auextins
Cei mai vulnerabili in fata crizei au fost administratorii"tineri", lansati in vara anului trecut si care au fost loviti dinplin de scaderea pietei de capital dar si de pierderea increderiiinvestitorilor. Astfel, societatea de administrare a investitiilorPrime Asset Management a fost primul administrator nevoit sarenunte din cauza crizei. In alte situatii, administratorii aurenuntat la produse: societatea KD Investments a renuntat la KDMultifond - singurul fond de fonduri de pe piata, dupa ce acesta aramas fara investitori. Societatea Pioneer Asset Management arenuntat la fondul de obligatiuni denominat in euro - EuropaObligatiuni.
Au existat insa administratori care au vazut in criza ooportunitate si si-au completat portofoliul cu produse noi. Maiexact, societatea BRD Asset Management a lansat doua fondurimutuale cu expunere pe actiuni, respectiv BRD Diverso si BRDActiuni, a urmat apoi Raiffeisen Asset Management cu fondul monetarRaiffeisen Europlus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO